ενική τάση ανόδου στις βάσεις των ΑΕΙ, αλλά και πτώσεις
Σε 296 τμήματα άνοδος, 6 σταθερότητα και 146 πτώση
Άνοδος για τις Νομικές από 175 μόρια έως 490 μόρια, άνοδος σε όλες τις Ιατρικές σχολές από 125 έως 250 μόρια
Φέτος 10 τμήματα με λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 με λιγότερους των 10 εισακτέων
Έτσι, έως πριν από 3 χρόνια είχαμε εισακτέους στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2, ενώ σήμερα έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα με …0 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, από τα Γενικά Λύκεια (και δέκα από τα Επαγγελματικά Λύκεια).
Το νέο τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο δεν θα δει φέτος ούτε ένας πρωτοετή φοιτητή η φοιτήτρια (αναρωτιέται κανείς αν θα μπορέσει τελικά να λειτουργήσει), ενώ συνολικά 10 πανεπιστημιακά τμήματα έχουν φέτος λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων.
Η περίφημη Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου που κάθε χρόνο πρωτοστατεί στο ιδιότυπο «ράλι» των πανεπιστημιακών προγραμμάτων με τους λιγότερους εισακτέους, φέτος έχει μόνο 1 πρωτοετή φοιτητή, όπως και το τμήμα Πολ. Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνολικά 153 τμήματα των ΑΕΙ θα δεχτούν φέτος λιγότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν.
Παράλληλα, παρατηρείται φέτος το ιδιότυπο φαινόμενο τμήματα σε κεντρικά ΑΕΙ να έχουν μεγάλη άνοδο βάσεων, αλλά ταυτόχρονα δεκάδες …κενές θέσεις.
Χαρακτηριστικά, το Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας είχε άνοδο βάσεων 585 μόρια (βάση φέτος 14.725 μόρια) και μετράει 85 κενές θέσεις. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τις 144 προσφερόμενες θέσεις καλύφθηκαν οι …87.
Στο Μαθηματικό τμήμα Ιωαννίνων έχουμε 210 άτομα φέτος λιγότερα από πέρυσι (από τις 242 θέσεις που διέθεσε, καλύφθηκαν οι 32). Μάλιστα από τα Μαθηματικά τμήματα της χώρας, μόνο εκείνο της Πάτρας κάλυψε όλες τις θέσεις του.
Συνολικά 10.745 θέσεις των ΑΕΙ που διεκδικήθηκαν από τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων έμειναν κενές και 22.500 άτομα φέτος δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα (50.765 ήταν φέτος οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια από του περίπου73.000 διαγωνιζόμενους)
Τα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ δείχνουν φέτος άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους, αλλά αρκετά έχουν σημειώσει και πτώση. Συγκεκριμένα, 296 σχολές έχουν άνοδο, 6 σχολές έμειναν σταθερές και 146 σχολές βρέθηκαν με πτώση. Η άνοδος ήταν ως 1800 μόρια και το επιστημονικό πεδίο με τα περισσότερα τμήματα να ανεβαίνουν ήταν το 4ο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικης. Η μεγαλύτερη πτώση (αν εξαιρεθούν τα στρατιωτικά τμήματα) καταγράφθηκε στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο (-1415).
Ανά πεδίο:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών οι περιζήτητες Σχολές ανέβηκαν (οι Νομικές από 250-490 μόρια), ενώ αντίθετα πολλές μεσαίες και χαμηλόβαθμες έπεσαν και εμφάνισαν πολλές κενές θέσεις (π.χ. Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Πολ. Επιστημών κλπ)
Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών τα περιζήτητα Πολυτεχνεία είχαν άνοδο, αλλά και εμφανίστηκαν και πτώσεις σε κλασσικά κραταιά τμήματα (πχ τα Μαθηματικά)
Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας είχαμε άνοδο των Ιατρικών σχολών από 125 εως 250 μόρια, αλλά και πτώσεις ως 600 μόρια στις Νοσηλευτικές σχολές (με μοναδική που ανέβηκε αυτή του Ηρακλείου).
Στο 4ο πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής τα περισσότερα τμήματα είχαν άνοδο (το Ναυτιλιακών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς είχα άνοδο ως 840 μόρια). Μεταξύ των κραταιών πανεπιστημίων του χώρου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε άνοδο των βάσεων σε όλα τα τμήματα του.
Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί 1η προτίμηση από το 100% των επιτυχόντων, τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κατατάσσονται στην 1ηθέση μεταξύ των αντίστοιχων τμημάτων άλλων ΑΕΙ, τα τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα οικονομικών σπουδών άλλων ΑΕΙ, το τμήμα Πληροφορικής αποτελεί το 3ο πιο υψηλόβαθμο τμήμα μεταξύ 12 αντίστοιχων τμημάτων και τα τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Στατιστικής, που δεν αντιστοιχίζονται με άλλα τμήματα, παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση στη βάση εισαγωγής τους, διατηρώντας ανοδική πορεία