Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και την κλιματική αλλαγή στο Μουσείο Τσιτσάνη

Πρόσκληση για συμμετοχή 20 εκπαιδευτικών στο «1ο Βιωματικό Σεμινάριο για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά» απευθύνει το Μουσείο Τσιτσάνη. Το σεμινάριο αφορά 20 εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων, με δωρεάν συμμετοχή δωρεάν. Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Advertisement

Το Κέντρο έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές «Ασκηταριά» Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του «Μουσείου Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα», που χρηματοδοτεί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Advertisement

Το Έργο  «Κλιματική Μνημοσύνη» δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Advertisement

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Advertisement

Τα βιωματικά αυτά σεμινάρια θα δώσουν πολύτιμες γνώσεις και  εμπειρίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο προστασίας της.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί  από ειδικούς επιστήμονες με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

Advertisement

Ώρες Εργαστηρίου:

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 17.00-20.30 

Advertisement

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου  2022  και ώρες 15.00-17.00

Advertisement

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε Είκοσι (20) Eκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και μαθητών του Λυκείου.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  περιλαμβάνει:

Advertisement


υλικό του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφήχρήση λογισμικούχρήση εργαστηριακών οργάνωνΒεβαίωση παρακολούθησης

Εκπαιδευτές Εργαστηρίου: Καθηγητές ΑΕΙ, Επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανεξάρτητοι ερευνητές

Advertisement

Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Θα διατεθεί  για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Τρόπος συμμετοχής: Επειδή η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (15 άτομα), απαιτείται να συμπληρώσετε έγκαιρα τη φόρμα συμμετοχής στο Link: https://forms.gle/FuUorfZXeefB4N8p6

Advertisement

Η συμμετοχή μπορεί να γίνει και μέσω ΖΟΟΜ, το LINK  θα ανακοινωθεί σε όσους εγγραφούν.

Θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν από το ΕΟΔΥ  τις μέρες  της διοργάνωσης.

Advertisement

Πληροφορίες: e-mail: tsitsanis@trikalacity.gr

Advertisement

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση :  Δρ. Θεόδωρος Γκανέτσος καθηγητής

Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής – Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ

Advertisement

Τηλ: +30 210 538 1443, ganetsos@uniwa.gr

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Advertisement

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022


17:00 – 17:30Προσέλευση Εκπαιδευτικών -Μαθητών17:30 – 18:00  Χαιρετισμοί Κωνσταντίνος Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης – ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ (Υπεύθυνος υλοποίησης & Συντονιστής  του Έργου) Στέλιος Καραγιώργος  Διευθυντής Μουσείου Τσιτσάνη Κωνσταντίνος Σκριάπας ,Οικονομολόγος, Διαχειριστής Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών18:00 – 18:30  «Eπιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Μουσειακά Αντικείμενα» Γρηγορία Καρατζούνη MScΑρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας ΕΚΠΑ18:30 – 19:00«Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Μερόπη Κατσαντώνη MSc Συντηρήτρια έργων τέχνης, Μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες, υποψ. Διδάκτωρ ΠΑ.Δ.Α19:00-19:30«Προληπτική Συντήρηση Οργανικών Έργων Τέχνης: ένα βήμα πριν τις επιπτώσεις» Δρ. Χρήστος Καρύδης, Επικ. Καθηγητής Ιόνιο Πανεπιστήμιο  Διευθυντής Σχολής Αγιογραφίας Ι,Μ.Μ & Σ Συντονιστής του ΜSc Διατήρηση & Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς19:30 – 20:30«Εφαρμογές Τρισδιάστατης Σάρωσης και Εκτύπωσης σε Μουσειακά Αντικείμενα» Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Advertisement

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022


15:00 –17:00  «Χρήση Μη Καταστροφικών Μεθόδων στην Πολιτιστική Κληρονομιά» Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)    Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής                                 Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Advertisement

12:00-12:30                   Συμπεράσματα- Ολοκλήρωση Σεμιναρίου

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση :

Advertisement

Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

Advertisement

Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Advertisement

Τηλ: +30 210 538 1443 /6945-273390, Email: ganetsos@uniwa.gr

Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ