Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι έχει υπό έλεγχο τον κορονοϊό

Σχεδόν δυο εβδομάδες αφού η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε πως ύστερα από 2,5 χρόνια πανδημίας ο κορονοϊός έφτασε και στην Πιονγκγιάνγκ, τώρα ισχυρίζεται ότι σχεδόν έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές στη Βόρεια Κορέα ανέφεραν ότι δεν κατέγραψαν κανέναν θάνατο ασθενούς «με πυρετό» (σ.σ. έτσι ονομάστηκε η νόσηση από κορονοϊό) αλλά υπήρξαν 134.510 νέα κρούσματα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η κατάσταση τίθεται προοδευτικά υπό έλεγχο, καθώς διαπιστώνουν «σταθερή» μείωση των κρουσμάτων, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσαν επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα.

Οι αρχές βλέπουν «επιτυχίες» στην αντιμετώπιση της κρίσης: για τρίτη συναπτή ημέρα τα πιθανά κρούσματα παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 200.000. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, στους 68 νεκρούς επί συνόλου 2,95 εκατ. μολύνσεων. Όμως οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται ολοένα εντονότερα από ειδικούς, που επισημαίνουν πως το μόνο που δείχνουν είναι πόσο δύσκολο παραμένει το να εκτιμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Advertisement

Το ξέσπασμα της κρίσης, που ανακοινώθηκε στις 12 Μαΐου, πυροδότησε ανησυχίες λόγω της παντελούς απουσίας εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, επαρκών ιατρικών υποδομών και της δυνητικής επισιτιστικής κρίσης που θα μπορούσε να προκαλέσει στο κράτος 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Βόρεια Κορέα κρατά τα σύνορα κλειστά, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν οι επίσημοι αριθμοί.

Καθώς προφανώς δεν διαθέτει τεστ, η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει ποιος είναι ο αριθμός των εργαστηριακά επαληθευμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ούτε εάν οι θάνατοι για τους οποίους μιλά όντως οφείλονταν στην COVID-19.

Εν μέσω «ανεπαρκών εξετάσεων, αντικινήτρων στο τοπικό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης να αναφέρονται ξεσπάσματα, κρούσματα, θάνατοι, και των όποιων πολιτικών κινήτρων έχει η ανώτατη ηγεσία» αυτό που βγαίνει «είναι στατιστικές χωρίς απολύτως κανένα νόημα», συνόψισε ο Κρίστοφερ Γκριν, ειδικός στη Βόρεια Κορέα στο πανεπιστήμιο Λάιντεν της Ολλανδίας, μέσω Twitter.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε χθες πως τα εργοστάσια φαρμάκων «επιταχύνουν την παραγωγή», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιων σκευασμάτων ακριβώς. Η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει με παγερή σιωπή τις προσφορές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να της παράσχουν βοήθεια στην αντιμετώπιση του πρώτου επίσημα επιβεβαιωμένου ξεσπάσματος της πανδημίας.

«Από στατιστική σκοπιά», οι ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας «δεν χωράνε συγκρίσεις με τα διεθνή πρότυπα και μοιάζουν να προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση», παρατήρησε ο Μουν Τζιν-σου, βοηθός καθηγητής στην εθνική σχολή ιατρικής της Σεούλ, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θνητότητας κατά τα στοιχεία της Πιονγκγιάνγκ είναι 0,002%, ενώ στη Νότια Κορέα βρίσκεται στο 0,13% το τρέχον διάστημα παρότι είναι πλήρως ανοσοποιημένο και έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (σχεδόν το 87% και σχεδόν το 64% αντίστοιχα).

Advertisement

To άρθρο Η Βόρεια Κορέα λέει ότι έχει υπό έλεγχο τον κορονοϊό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement