Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Βρετανοί επιστήμονες ψάχνουν συσχέτιση των κρουσμάτων με την ύπαρξη σκύλων στην οικογένεια 

Στη χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ανάλογα περιστατικά και δεν υπάρχει η δυνατότητα για παιδιατρική μεταμόσχευση. 

Η αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν σημάνει «συναγερμό» στους γονείς. Η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Το Γραφείο Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 21 Απριλίου 2022, κατέγραψε 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών και κατά κύριο λόγο ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ως τέτοια περιστατικά θεωρήθηκαν όλα εκείνα που παρουσίασαν πολύ αυξημένα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες > 500 IU/L). Κανένα από αυτά δεν οφείλονταν στους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας Α και Ε.

Ελέγχθηκαν πολλά πιθανά παθογόνα αίτια. Σε 53 περιπτώσεις που ελέγχθηκαν για αδενοϊό, οι 40 ήταν θετικές. Η προκαταρκτική τυποποίηση του αδενοϊού ήταν σύμφωνη με τον τύπο 41F, αλλά και άλλοι τύποι αδενοϊού έχουν επίσης αναγνωριστεί.

Advertisement

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:

Επίμονος πυρετός, χωρίς διαγνωσμένη αιτία, μετά από γαστρεντερίτιδαΊκτερος (όταν το άσπρο του ματιού αποκτά κίτρινο χρώμα)Υπέρχρωση των ούρων (ούρα σαν κονιάκ)Αποχρωματισμός των κοπράνων (σαν στόκος)Υπνηλία ή ατονία του παιδιού μετά από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας κάποιων ημερών

«Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων του UKHSA.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας – ιδιαίτερα τον ίκτερο, να αναζητούν μια κίτρινη απόχρωση στο ασπράδι των ματιών – και να επικοινωνούν με το γιατρό εάν υπάρχει ανησυχία. Οι έρευνές μας συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό», πρόσθεσε.

Στους τέσσερις οι θάνατοι παγκοσμίως

Τρία παιδιά πέθαναν στην Ινδονησία από μια μυστηριώδη ασθένεια του ήπατος, γεγονός που ανεβάζει στους τέσσερις τους θανάτους από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα τρία παιδιά πέθαναν τον Απρίλιο σε νοσοκομεία της Τζακάρτας, αφού εμφάνισαν ορισμένα συμπτώματα αυτής της μυστηριώδους ασθένειας. Η ηπατίτιδα αυτή πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι διάρροια, έμετοι, κοιλιακό άλγος και φλεγμονή του ήπατος. Μέχρι σήμερα είχε αναφερθεί ένας θάνατος.

Advertisement

Τα τρία παιδιά από την Ινδονησία ήταν ηλικίας 2, 8 και 11 ετών. Εμφάνισαν πυρετό, ίκτερο, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, τη Σίτι Νάντια Ταρμίζι. Μέχρι στιγμής “υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αλλά πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι δεν οφείλονται στους γνωστούς ιούς που προκαλούν τις ηπατίτιδες A,B, C, D και Rb“, πρόσθεσε. Το υπουργείο συνέστησε στους γονείς να μεταφέρουν αμέσως τα παιδιά τους σε νοσοκομείο εάν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.

Εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσφατης αύξησης κρουσμάτων και των σκύλων

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο, είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι τυχαίο, καθώς στη χώρα είναι πολλές οι οικογένειες με κατοικίδιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στη Βρετανία, αν και 11 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

Η συσχέτιση πάντως των συμτωμάτων αυτών με τα σκυλιά είναι σχεδόν απίθανη καθώς τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταφέρουν αδενοϊούς.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 4.698 νέα κρούσματα – 19 θάνατοι – 210 διασωληνωμένοι

Advertisement

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Βρετανοί επιστήμονες ψάχνουν συσχέτιση των κρουσμάτων με την ύπαρξη σκύλων στην οικογένεια 
«Μαμά, σ’ αγαπώ και σε προσέχω» – Μια ξεχωριστή γιορτή για τη μητέρα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Συνέδριο ΝΔ – Χαρδαλιάς: «Απόλυτος αυτοσκοπός η άμυνα μας»
Θεσσαλονίκη: Σήμερα η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην Αριστοτέλους – Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν
Όπεν Μαδρίτης: Αποκλείστηκε ο Τσιτσιπάς, στον τελικό ο Ζβέρεφ

Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ