Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση – Σοϊγκού: 6.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί (Video)

Μερική επιστράτευση του ρωσικού στρατού ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία  όπου οι εχθροπραξίες μαίνονται, τονίζοντας πως ο στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς. Κύρηξε την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον “πυρηνικό εκβιασμό” της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Advertisement

Σύμφωνα με το Russia Today, η απόφαση για μια μερική στρατιωτική κινητοποίηση στη Ρωσία ήταν απαραίτητη υπό αυτές τις περιστάσεις, υποστήριξε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι είχε ήδη υπογράψει εντολή. Ο στρατός θα χρησιμοποιήσει μόνο στρατιωτικούς εφέδρους, είπε, και θα τους προσφέρει πρόσθετη εκπαίδευση καθώς και όλα τα οφέλη που οφείλονται σε άτομα σε ενεργό στρατιωτική θητεία, ισχυρίστηκε.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενεργώντας με άμεσες εντολές των δυτικών συμμάχων του. Αντί να διαπραγματευτεί, η ουκρανική κυβέρνηση ενίσχυσε τον στρατό της με στρατεύματα εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ, πολλά από τα οποία είναι εξτρεμιστές νεοναζί, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Advertisement

“Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα”, υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην “απειλή” που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, “το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο”, το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.

Advertisement

“Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία”, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί “να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης” σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.

Advertisement

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

“Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία”, σημείωσε ο Πούτιν.

Advertisement

“Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί” και θα τεθεί σε ισχύ “σήμερα”, εξήγησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι “να απελευθερώσει” το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον “ζυγό” της Ουκρανίας.

Advertisement

Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.

Advertisement

Εξάλλου ο Πούτιν ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Ρώσος υπουργός Άμυνας: 6.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί

Advertisement

Σχεδόν 6.000 απώλειες Ρώσων στρατιωτών ανακοίνωσε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τονίζοντας πως ο προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Οι απώλειές μας μέχρι σήμερα είναι 5.937 νεκροί». «Αρχικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανέρχονταν σε 201.000 έως 202.000 άτομα και έκτοτε έχουν υποστεί απώλειες περίπου 100.000, με 61.207 νεκρούς και 49.368 άλλους τραυματίες».

Advertisement

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Advertisement

Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ