Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πόσο πιθανό να εκβιάσει την Ευρώπη ο Πούτιν με άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν σκοπεύει να επαναφέρει τη ρωσική αυτοκρατορία ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί η ροή φυσικού αερίου, προειδοποιώντας όμως ότι αυτό θα αλλάξει εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κλυδωνισμό της στον 21ο αιώνα βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν να αναγνωρίσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Η κλιμάκωση στην ένταση ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο έδαφος του ουκρανικού ζητήματος έχει δημιουργήσει σφοδρή ανησυχία για την εξέλιξη σχετικά με την προμήθεια ρωσικού αερίου, αλλά και για το που θα κινηθούν οι τιμές που ήδη βρίσκονται στα ύψη.

Η ήδη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης -και συγκεκριμένα της Γερμανίας- από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την ενέργεια κάνει ευάλωτους τους συμμάχους των ΗΠΑ, μπροστά στην ενδεχόμενη απειλή διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου από τον Πούτιν.

Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει πως η Ρωσία θα συνεχίσει αδιάλειπτα τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και υγροποιημένου στις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα υποστήριξε πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει πως η ενεργειακή μετάβαση δεν θα μετατραπεί σε μέσο προώθησης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων παραγόντων και επιπλέον δεν θα συνοδεύεται από κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς.

Advertisement

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σενάριο να διακόψει η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σχεδόν απίθανο γιατί κάτι τέτοιο θα επέφερε οικονομική καταστροφή στη Ρωσία. Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα ωθούσε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας, οι οποίες θα παγίωναν την ακόμη μεγαλύτερη απεξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο, το οποίο παραμένει για τη Ρωσία το νούμερο ένα εξαγώγιμό της προϊόν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Σίμσον, αν και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό της «Γηραιάς Ηπείρου» με αέριο, εκτιμάται πως εν πολλοίς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε καύσιμο έως το τέλος της χειμερινής περιόδου. Στην αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, όπως πρόσθεσε, συνηγορεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG ήδη από τις αρχές του χρόνου, η οποία υποδεικνύει ότι η αύξηση των ποσοτήτων από άλλες χώρες θα μπορέσει να καλύψει το πιθανό «κενό» από τη Ρωσία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία έβαλαν τέλος σε μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης του κόστους του αερίου, σηματοδοτώντας στην καλύτερη περίπτωση την καθυστέρηση του τερματισμού της ενεργειακής κρίσης. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την άνοδο των τιμών.

Κι αυτό γιατί τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μπορεί να απέχουν πολύ από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου στο ολλανδικό hub (όταν η τιμή ξεπέρασε τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), αλλά και πάλι βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι τιμές TTF κινούνταν στα επίπεδα των 18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αγορά παρακολουθεί στενά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες είναι περιορισμένες επί μήνες, αλλά ο Πούτιν επιμένει ότι η Μόσχα παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Advertisement

Δείτε επίσης: Washington Post: Γιατί ο Πούτιν γλυκοκοιτάζει Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία

Πόσο πιθανό να εκβιάσει την Ευρώπη ο Πούτιν με άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου;
Πολύ μεγάλη επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα
Ουκρανία: Η επάρκεια και οι τιμές ενέργειας δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση (vid)
LIVE Ενημέρωση: Όλες οι εξελίξεις για την ουκρανική κρίση
Πολύ κοντά στη Μπαρτσελόνα ο Ντιμπάλα (vid)

Advertisement
Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ