Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων συνοικίας των Τρικάλων, για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας…

Έντονη είναι η διαμαρτυρία & η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της συνοικίας «Ομόνοιας» στα Τρίκαλα, ύστερα από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού της πόλης, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Advertisement

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής…

Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, τοποθετήθηκε εν κρυπτώ, με άκρα μυστικότητα σε κεραμοσκεπή οικοδομής, η οποία κείται επί της συμβολής των οδών Δεινοκράτους και Παρόδου 7, στην πόλη των Τρικάλων, καλυμμένη από αδιαφανή κατασκευή («καμουφλαρισμένη»), ώστε να μην είναι εμφανής στους κατοίκους, σε σχήμα καμινάδας, κεραία κινητής τηλεφωνίας γνωστής εταιρείας.

Advertisement

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δηλώσει πως τηρούνται οι κατά το νόμο προδιαγραφές ασφαλείας για τη δημόσια υγεία, υπάρχει έντονη και εύλογη η αγωνία μας για τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών μας η τοποθέτηση και λειτουργία αυτής της κεραίας.

Επειδή, η συνεχής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο παραμένει ένα θέμα, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή και την ελληνική βιβλιογραφία είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση. Τα όρια ασφαλείας που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθοριστεί βάσει αποτελεσμάτων σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη έντονη έκθεση και όχι με τη μακροπρόθεσμη έκθεση. Η διαθέσιμη επιστημονική πληροφορία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης σε χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεωρείται ακόμη ανεπαρκής για τη θέσπιση ποσοτικών ορίων. Με άλλα λόγια, υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων περί απουσίας μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία. Επιπροσθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ταξινόμησε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους.

Advertisement

Επειδή, η συγκεκριμένη κεραία έχει τοποθετηθεί μέσα σε πυκνό αστικό ιστό, σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ζουν παιδιά και ενήλικες, κάποιοι εκ των οποίων με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ επίσης υπάρχουν και υποδομές δημοσίου ενδιαφέροντος, ήτοι παιδότοποι, πάρκα, ένας βρεφονηπιακός σταθμός και το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης.

Advertisement

Επειδή, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναγνωριστεί ως υπέρτατη αρχή αυτή της προάσπισης – προφύλαξης της δημόσιας υγείας και ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες προκρίνεται η δημόσια υγεία έναντι της οικονομικής ελευθερίας.

Επειδή, η συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας θα επιβαρύνει έτι περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη δημόσια υγεία.

Advertisement

Επειδή, η εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας στο ως άνω αναφερόμενο σημείο, εντός πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού της πόλης, σε κοντινή απόσταση από παιδότοπους, παιδικές χαρές και βρεφονηπιακούς σταθμούς υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επειδή, η εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας αποτελεί επιβαρυντικό και επιβλαβή παράγοντα για τους κατοίκους, και ειδικότερα για τις ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες στην έκθεση της ακτινοβολίας (παιδιά) και άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Advertisement

Επειδή, οφείλουμε και πρέπει να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή στα παιδιά μας.

Advertisement

Επειδή, το αίτημά μας είναι εύλογο, δίκαιο και αληθές.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Advertisement

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ την άμεση παύση της λειτουργίας της κεραίας (απενεργοποίηση), την απεγκατάσταση και απομάκρυνση αυτής από το σημείο, άλλως σε περίπτωση άρνησης της εταιρείας να ανταποκριθεί στο εύλογο και δίκαιο αίτημά μας, σας δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy