Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις απειλές της Τουρκίας – Οι τρεις «σταθμοί» για την αντιμετώπιση του Ερντογάν

Έντονη είναι η ανησυχία της Αθήνας για την κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση απαντά με διεθνοποίηση της εμπρηστικής ρητορικής και προκλητικότητας της Τουρκίας αλλά και με ενίσχυση των συμμαχιών της με ισχυρούς «παίχτες» διεθνώς.

Ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει χαράξει ως σήμερα, εκθέτει τις επόμενες ημέρες τα… «νταηλίκια» του Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Πρώτος «σταθμός» ο ΟΗΕ

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Advertisement

Η Τουρκία και η ρητορική του casus belli θα είναι το βασικό θέμα στο οποίο θα εστιάσουν, μιλώντας σε ένα περιβάλλον που πλέον έχει πλήρη γνώση του ότι η γείτονα χώρα είναι πραγματική απειλή για την περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του από την έδρα του ΟΗΕ θα αναδείξει αυτούς τους κινδύνους, σε μια στιγμή έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη με πρωταγωνιστή τη Ρωσία, και θα στείλει εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 21 με 23 Σεπτεμβρίου και παράλληλα με την ομιλία του στον ΟΗΕ, θα έχει υψηλές επαφές, ενώ θα δώσει και συνεντεύξεις σε Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επόμενοι «σταθμοί»

Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας θα το θέσει ο κ. Μητσοτάκης και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 με 21 Οκτωβρίου και νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Εε.

Θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν;

Η Νέα Υόρκη και η Πράγα είναι δύο “σταθμοί” στους οποίους αναμένεται να βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement

Θα υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών;

Ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δήλωσε πως είναι πάντα ανοιχτός σε διάλογο και ότι είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούν και πάλι.

Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί θα ήθελαν μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, προσδοκώντας μία νηνεμία στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Μέχρι στιγμής πάντως αυτή η προοπτική δεν μοιάζει να είναι πιθανή.

Διπλωματικός γύρος ενημέρωσης και από τον Νίκο Δένδια.

Την έντονη ανησυχία του για το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής του Ερντογάν, την οποία ακολουθούν όχι μόνο οι “σύντροφοι” του αλλά πλέον και η αντιπολίτευση (ελέω και εκλογών) εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

Advertisement

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία κάνει επιλογές που δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης, ενώ παρατήρησε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα κύμα διεθνούς αντίδρασης κατά της Τουρκίας.

Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, ενώ θα θα υπάρξει και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου θα ενημερώσει για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

To άρθρο Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις απειλές της Τουρκίας – Οι τρεις «σταθμοί» για την αντιμετώπιση του Ερντογάν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy