Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Αντιδράσεις για τον ορισμό ενός μέλους στην επιτροπή διερεύνησης

Σφοδρές πολιτικές  αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου στην επιτροπή διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος τρένων αφού πρόκειται για έναν  από τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε καίριες θέσεις την περίοδο της μεγάλης υποβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε ως μέλος στη δήθεν υπερκομματική επιτροπή, όμως πρόκειται για τον άνθρωπο που διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την μνημονιακή περίοδο 2010-2015. Την εποχή, δηλαδή, που σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης και εν μέσω περικοπών συντελέστηκε και σημαντική υποβάθμιση του σιδηροδρόμου.

Σκληρές ανακοινώσεις

Η αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν άμεση, με την Πόπη Τσαπανίδου να στέλνει μήνυμα και να ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία αποτελεί όχι μόνο ασέβεια προς τους νεκρούς αλλά προαναγγέλλει νέες τραγωδίες. Η επιλογή όλων μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως!» σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Advertisement

Είχε προηγηθεί αιχμηρή ανακοίνωση από το κόμμα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της επιτροπής διερεύνησης.

«Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή.Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες»».

«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές» διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Έστησαν επιτροπή για ένα προαποφασισμένο πόρισμα

«Η επιτροπή ‘εμπειρογνωμόνων’, που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να ‘τεκμηριώσει’ το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα «ανθρώπινο λάθος» και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και επισημαίνει καταλήγοντας:

Advertisement

«Αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο λαός θα μάθει την αλήθεια για αυτό το έγκλημα».

Ελληνική Λύση: Πρόκληση

«Η κυβέρνηση παραβιάζοντας το νόμο 5014/2023 που η ίδια ψήφισε και στο άρθρο 3 προβλέπει τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, συστήνει νέα επιτροπή για να διερευνήσει την τραγωδία των Τεμπών» σχολιάζει με τη σειρά της η Ελληνική Λύση και προσθέτει «το γεγονός ότι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής πρωταγωνίστησε στην οργανωμένη απαξίωση του ΟΣΕ, συνιστά πρόκληση. Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε λαθροχειρία στην διαδικασία διερεύνησης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, πέραν πάσης ¨”ασυλίας” και “ακαταδίωκτου”».

Πάνε για κουκούλωμα

Αιχμηρό είναι και το πρώτο σχόλιο από πλευράς ΜέΡΑ25, το οποίο καταγγέλλει τις ενέργειες Γεραπετρίτη για την επιτροπή και χαρακτηρίζει τον διορισμό Ζηλιασκόπουλου ως ξεκάθαρη κυβερνητική μεθόδευση.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy