Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απειλεί με πυρηνικά ο Πούτιν – Υπολογίζει πολύ την Κίνα ο Ρώσος πρόεδρος

Υπάρχουν φόβοι ότι θα κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μεγάλη ανησυχία έχει σκορπίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αποχώρησε από τη Συνθήκη «New Start» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Ο Ρώσος πρόεδρος τις τελευταίες ώρες κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χθες βρέθηκε στο Κλρεμλίνο υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία κάτι το οποίο ενισχύει τα σενάρια που λένε ότι ο Ρώσος ηγέτης υπολογίζει την Κίνα ως προς την υποστήριξη με οπλικά συστήματα.

«Σπάζοντας» το πρωτόκολλο που θέλει τον Ρώσο Πρόεδρο να υποδέχεται στην έδρα του μόνο ηγέτες και όχι αξιωματούχους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντάλλαξε απόψεις με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, κάνοντας λόγο για «νέους ορίζοντες» στη σχέση των δύο χωρών.

Συντονισμός με το Πεκίνο

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε «οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης» και συνέχισε λέγοντας ότι θέλει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα. Ακόμη, παρατήρησε πως οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους».

Η επίσκεψη του Ουάνκγ Γι στη Ρωσία έγινε σε μια περίοδο που η Κίνα θέλει να μεσολαβήσει έτσι ώστε να τα βρουν Ρωσία και Ουκρανία, με τους Κινέζους να μιλούν για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο μέχρι τώρα βέβαια είναι αόριστο. Παράλληλα η ασιατική χώρα υποσχέθηκε να φέρει στο φως της δημοσιότητας την πρότασή της για «πολιτική λύση». Η Ρωσία βέβαια από την πλευρά της διαψεύδει το ότι το Πεκίνο έχει ειρηνευτικό σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, «το ταξίδι του Ουάνγκ Γι παρακολουθείται στενά στη Δύση, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη εγγύτητα μεταξύ των δύο εθνών θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος πλησιάζει το όριο του ενός έτους», όπως επισημαίνει το CNN, ιδίως όταν εντείνονται οι φήμες για την είσοδο κινεζικών οπλικών συστημάτων στο ουκρανικό θέατρο του πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε κάποιες δηλώσεις και για το μέλλον του πυρηνικού οπλοστασίου με αφορμή και τη σημερινή γιορτή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, ενώ αναμένεται να αρχίσει και η μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.

Advertisement

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα και το Χάρκοβο   







Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy