Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Αριθμός-ρεκόρ ορειβατών φέτος στο Έβερεστ

Υπερβολικά μεγάλος  αριθμός ορειβατών επιχειρεί να ανέβει στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Εβερεστ, αυτή την άνοιξη, κατά τις αρχές του Νεπάλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, συνολικά 466 ορειβάτες από 43 ομάδες έχουν λάβει άδεια ανόδου στην κορυφή των Ιμαλαΐων. Από αυτούς οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 368 είναι άνδρες, ανέφερε το υπουργείο στο Κατμαντού.

Οι ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στο Εβερεστ (ή Σαγκαρμάθα κατά τους ντόπιους) αυτή τη σεζόν προέρχονται από 65 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νεπάλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου. Πάνω από ένας στους πέντε (96 ορειβάτες) είναι από την Κίνα. Αλλοι 89 από τις ΗΠΑ πήραν την άδεια και 40 από την Ινδία. Ομοίως, 33 από την Ουγγαρία έχουν αποκτήσει την άδεια, 21 από τον Καναδά, 18 από τη Ρωσία και 15 από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων. Ο πρώην Πρόεδρος της Ορειβατικής Ενωσης του Νεπάλ, Ανγκ Τσέρινγκ Σέρπα, δήλωσε ότι ο αριθμός των ορειβατών που έλαβαν άδεια από το Νεπάλ ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς η αναρρίχηση από την πλευρά του Θιβέτ (διαδρομή βορειοανατολικής κορυφογραμμής) δεν επιτρέπεται από το ξέσπασμα της πανδημία.

Εχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στην κορυφή του Εβερεστ. Ο σερ Εντμοντ Χίλαρι και ο ντόπιος οδηγός του, Τένσινγκ Νοργκάι Σέρπα με επιτυχία στην κορυφή στις 29 Μαΐου 1953.

Advertisement

Από τότε, περίπου 7.000 ντόπιοι και ξένοι ορειβάτες έχουν σκαρφαλώσει με επιτυχία στο βουνό των 8.848,86 μέτρων, ενώ περισσότεροι από 300 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να το κάνουν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο στο Νεπάλ.

Το 2022, 323 ορειβάτες από 44 ομάδες είχαν λάβει άδεια για την αποστολή στο Εβερεστ, ενημέρωσε ο Μπίγκιαν Κόιραλα, Αξιωματικός στο Ορειβατικό Τμήμα του υπουργείου στο Κατμαντού.

Advertisement

Generated by Feedzy