Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γαλλία: Η Λεπέν και πρ. ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν και πρώην ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ περίπου από τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά την διάρκεια της θητείας τους ως ευρωβουλευτών

Η κατηγορία διατυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), σύμφωνα με νέα έκθεση που αποκαλύφθηκε από την γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart και έχει παραδοθεί στην γαλλική δικαιοσύνη.

Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο AFP ότι έλαβε την αναφορά στις 11 Μαρτίου και ότι τελεί υπό ανάλυσιν.

Η νέα έκθεση της Olaf, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Mediapart, αφορά τα κονδύλια που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολιτικές ομάδες στο πλαίσιο μίας θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο και τα οποία η Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός της χρησιμοποίησαν για λόγους εθνικής πολιτικής, για προσωπικές δαπάνες ή για πληρωμές προς όφελος εμπορικών επιχειρήσεων προσκείμενων στο κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, και στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης αφορά την Μαρίν Λεπέν, τρεις πρώην ευρωβουλευτές -τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πρώην σύντροφό της Λουί Αλιό και τον Μπρουνό Γκολνίς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Συναγερμού- καθώς και την πολιτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Advertisement

Σύμφωνα με την έκθεση, η προεδρική υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού φέρεται ότι βαρύνεται με υπεξαίρεση 137.000 ευρώ δημοσίου χρήματος του Κοινοβουλίου του Στρασβούργου κατά την θητεία της ως ευρωβουλευτή από το 2004 μέχρι το 2017.

Από το 2017, η Μαρίν Λεπέν διώκεται στο πλαίσιο άλλης έρευνας σχετικά με τις εικονικές θέσεις απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργατών της στον Εθνικό Συναγερμό.

Ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελύ εξέφρασε την έκπληξή του για την χρονική στιγμή της αποκάλυψης, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στον οποίο η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δικηγόρος της εκφράζει επίσης την έκπληξή του για τον τρόπο λειτουργίας της Olaf για θέματα σχετικά με γεγονότα που τοποθετούνται χρονικά πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο Ροντόλφ Μποσελύ δήλωσε ότι η έρευνα της Olaf ξεκίνησε το 2016 και ότι η Μαρίν Λεπέν απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τον Μάρτιο 2021.

{DATE}

Advertisement

Δείτε επίσης: “Άνοιγμα” Μακρόν στους οικολόγους – Θα κυβερνήσει σαν «μητέρα», λέει η Λεπέν

Γαλλία: Η Λεπέν και πρ. ευρωβουλευτές του κόμματός της κατηγορούνται για υπεξαίρεση 600.000 ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους
ΗΠΑ: Τραυματίες από πυρά σε εμπορικό κέντρο
“Άνοιγμα” Μακρόν στους οικολόγους – Θα κυβερνήσει σαν «μητέρα», λέει η Λεπέν
“Γερά” για Ευρώπη η Κολωνία
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδρος έβρισε χυδαία τον Δρίτσα και απεβλήθη

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy