Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γαλλικές εκλογές: θρίλερ χωρίς τέλος

Το προβάδισμα των πέντε μονάδων σχεδόν που απέσπασε ο Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν, του δίνει τη δυνατότητα  να υπερασπιστεί τα αποτελέσματα της πενταετούς θητείας του από τώρα έως τις 24 Απριλίου. Κάτι, που εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να κάνει πριν από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, όπου ήξερε πως οι Γάλλοι τον περιμέναν στη γωνία.

Advertisement

Όπως πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έτσι και τις ημέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση, με τη βοήθεια των δημοσκόπων που άρχισαν πάλι να μιλούν για εκλογικό «θρίλερ» για «οριακή» διαφορά από τη Λεπέν, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά του έναντι της αντιπάλου του, συσπειρώνοντας αυτή τη φορά το  κεντρώο και μετριοπαθές εκλογικό σώμα, που δεν τον εμπιστεύτηκε την πρώτη Κυριακή.

Στόχος του να υψώσει ένα δημοκρατικό φράγμα σε μια ενισχυμένη ακροδεξιά που και η δική του πενταετής θητεία ενδυνάμωσε. Παράλληλα, εκκόλαψε και έθρεψε τον εθνικιστή «Ερικ Ζεμούρ» ή γάλλο Τράμπ, βασική δεξαμενή ψήφων της Μαρίν Λεπέν.  Ενισχυμένος από την αντιλαϊκή πολιτική με την πρωτόγνωρη σκληρότητα του Μακρόν, βγήκε και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν που παρόλο που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, το επίσης υψηλό ποσοστό του τον καθιστά ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος.

Advertisement

Δύο στρατόπεδα ήταν τα θύματα της πρώτης Κυριακής των προεδρικών εκλογών: η παραδοσιακή δεξιά και η σοσιαλδημοκρατική αριστερά. Η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό σχεδόν εξαϋλώθηκε με το ταπεινωτικό ποσοστό 1,7%. Το ίδιο και η δεξιά Βαλερί Πεκρές που δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε το 5% των ψήφων των συντηρητικών ψηφοφόρων. Με αυτά τα δεδομένα η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου που υποσχέθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν το 2017, φαίνεται πως ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα, ανοίγοντας το δρόμο σε ψήφους κάθε είδους οργής.

Το ερώτημα τώρα που θέτουν οι πολιτικοί αναλυτές εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι: πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση από μια ψήφο διαμαρτυρίας σε μια εποικοδομητική ψήφο μέσα σε δυο εβδομάδες; Το σίγουρο είναι πως το πολιτικό πρόσωπο της Γαλλίας του 2022 και για την επόμενη πενταετία, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί…

Advertisement

Mακρόν ή Λεπέν; 

Advertisement

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, αν και βελτίωσε το ποσοστό του σε σχέση με το 2017, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την απόρριψη από μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, καθώς αυτή τη φορά το σύνθημα «όλοι εκτός από Μακρόν», έρχεται να αντικαταστήσει το «όλοι εκτός από Λεπέν».

Ο τρόπος του «διαίρει και βασίλευε» που επέλεξε να κυβερνήσει τη Γαλλία, η πρωτοφανής αστυνομική καταστολή εναντίον διαδηλωτών καθόλη τη διάρκεια της θητείας του, η αποτυχημένη στρατηγική του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων» που του κόλλησαν οι αντίπαλοι του, καθιστούν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ιδιαίτερα δύσκολο και αβέβαιο.

Advertisement

Στην αντίπερα όχθη, η Μαρίν Λεπέν, με σημαντικά αποθέματα ψήφων, ένα λιγότερο ριζοσπαστικό πρόγραμμα και έναν αντίπαλο ο οποίος πρέπει να υπερασπιστεί τον απολογισμό της πενταετούς θητείας του,  πιστεύει πως η νίκη της είναι πιθανή.

Η ακροδεξιά πολιτικός, εκτιμά πως έχει πετύχει το στοίχημα, καθώς για δεύτερη φορά στην πολιτική της σταδιοδρομία, προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η πίστη της εργατικής τάξης στο  πρόσωπο της, καθώς και η επιλογή της να επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας στην αγοραστική δύναμη, φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για αυτήν την επιτυχία της.

Advertisement

Ωστόσο, η εκλογή της Μαρίν Λεπέν ως προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, θα αποτελούσε επίθεση στο κράτος δικαίου και μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη.

Advertisement

Mαρία Δεναξά

Advertisement

Generated by Feedzy