Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δένδιας σε Ολλανδό ΥΠΕΞ: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αποτελεί ξεπερασμένη πρακτική που πλήττει και την ενότητα του ΝΑΤΟ

Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, επιβεβαιώθηκαν κατά το γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Βόπκε Χούκστρα, στη Χάγη, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αμφότεροι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Εκτός από την ενίσχυση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ειδικότερα, από την πλευρά του, όπως επισημαίνουν, ο Νίκος Δένδιας προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση τη σήμερον ημέρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Χάγη είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από το 2004, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Αναφορικά με την Ουκρανία υπήρξε σύμπτωση απόψεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας και συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση όλων των κρατών της Δύσης όσον αφορά την επιβολή και εφαρμογή των κυρώσεων και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.

Advertisement

Δείτε το tweet του Νίκου Δένδια:

Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό μου @WBHoekstra. Συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, την ευρωπαϊκή απάντηση αλλά και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης. pic.twitter.com/vUYHiT7rC3

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 19, 2022

 

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη των αιτημάτων αυτών και είπε ότι η διαδικασία αυτή, η οποία γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης για ιδιοτελείς σκοπούς.

Advertisement

Ενόψει των επερχόμενων επισκέψεων του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, όπως τονίζουν οι διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Βόπκε Χούκστρα στην Αθήνα, καθώς και της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Δένδιας σε Ολλανδό ΥΠΕΞ: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αποτελεί ξεπερασμένη πρακτική που πλήττει και την ενότητα του ΝΑΤΟ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy