Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Εκλογές 2023: Πάει για σαρωτική νίκη η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα αποτελέσματα,  δείχνουν σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά που  ξεπερνά τις 20 μονάδες.Μόνο στην περιφέρεια της Ροδόπης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως καταγράφεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 12%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,7% και η Ελληνική Λύση 4,5%.Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το θρίλερ στην ουρά των αποτελεσμάτων και στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή.

Αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 41,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,1%
ΠΑΣΟΚ: 12,7%
ΚΚΕ: 6,7%
Ελληνική Λύση: 4,5%
Νίκη: 2,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,3%

Advertisement

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, είναι σαφές ότι «δεν υπάρχει εντολή των πολιτών για συνεργασίες».

Με τη δήλωση αυτή δεν απέρριψε τη φημολογία ότι θα επιταχυνθούν οι δεύτερες εκλογές, νωρίτερα από τις 2 Ιουλίου που εκτιμάτο η διεξαγωγή τους, στην περίπτωση που δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση συνεργασίας.

 Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών θα στηθούν στις 25 Ιουνίου, ώστε η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος και τη μεγάλη διαφορά της 21ης Μαΐου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πότε θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, δεν αποτελεί απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος των διερευνητικών εντολών.

Το ανώτατο όριο που μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι εννέα ημέρες, τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της Βουλής, η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων και σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν σε αυτή διαπιστωθεί αδυναμία συγκρότησης, τότε κλείνει η Βουλή και προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές.

Αν όλα αυτά γίνουν έως το τέλος Μαΐου, τότε θα πρέπει θεωρείται εφικτή η ημερομηνία της 25ης Ιουνίου.

Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy