Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες

Επιταχύνονται οι θεσμικές διαδικασίες για την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Advertisement

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Advertisement

Συγκεκριμένα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Η νέα Βουλή, αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια ημέρα.

Πώς ψηφίζουμε

Advertisement

Οι νέες εκλογές που θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Advertisement

Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.

Την ημέα των εκλογών οι ψηφοφόροι δεν θα βάλουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων, καθώς στα νέα ψηφοδέλτια η σειρά των ονομάτων θα επιλεγεί από την κάθε ηγεσία κόμματος.

Advertisement

Πού ψηφίζουμε

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρώτη διαδικασία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες, στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους.

Advertisement

Σύμφωνα δε με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης θα πραγματοποιηθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, παρά μόνο στις αυτοδιοικητικές της 8ης Οκτωβρίου 2023» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy