Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκνευρισμός Ερντογάν για δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Εκνευρισμένος φαίνεται πως είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην γείτονα φιλοξενεί δημοσιεύματα με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημειώνει ότι δεν έπρεπε να εμπλακούν τρίτοι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. 

Με τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ», η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση, την πληροφορία ότι κατά την συνεδρίαση της της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ (19 Μαΐου) ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία, είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. «Θα μπορούσαμε να έχουμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τις αξιολογήσουμε μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης είπε “ας μην εμπλέξουμε τρίτους”, αλλά πήγε και μίλησε γι’ αυτό στην Αμερική. Πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με το θέμα της Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, ξέμεινε από πίστωση».

 

Advertisement

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, «η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του ΑΚΡ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.

Ύστερα από αυτό φαίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι πρέπει να οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”.

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα που έστειλε στη γειτονική χώρα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Advertisement

Οι τουρκικές υπερπτήσεις έγιναν σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» και «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» έκανε λόγο σε οργισμένη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η εκτίμηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι κύρια αιτία της ενόχλησης της Τουρκίας είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ΕΕ, αλλά και τη Δύση εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία.

To άρθρο Εκνευρισμός Ερντογάν για δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy