Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εμπαιγμός των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου από το Δήμο Αργιθέας και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο για το Υδροηλεκτρικό Έργο Αυλακίου

Ερωτήματα εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου  και κάτοικοι της περιοχής για την περιβαλλοντική μελέτη που βρίσκονταν σε διαβούλευση για το Υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου.

Advertisement

Για ποιους λόγους σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας καταψήφισε τα αιολικά έργα στη θέση Νιάλα Αγράφων ενώ το Υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου δεν το έφερε καν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι που δεν ξέρουν οι κάτοικοι ή δεν πρέπει να τους μάθουν; Εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Γιατί δεν ενημερώνουν τους κατοίκους της περιοχής;

Γιατί η αντιπολίτευση του Δήμου δεν έβγαλε ανακοίνωση εδώ και μήνες αφού γνώριζε το θέμα και έβγαλε  μετά την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας; Μήπως για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους για τους οποίους δεν έβγαλε και η συμπολίτευση; Θα τους κρίνουν και αυτούς οι πολίτες της Κοιλάδας του Αχελώου που κατοικούν στην περιοχή του Δήμου Αργιθέας.

Advertisement

Μήπως σκέφτονται να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα;

Advertisement

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί καθυστέρησαν ή δεν ήθελαν καν να εκφράσουν άποψη και τους πρόλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Αγοραστός. Είναι δυνατόν για ένα τόσο μεγάλο θέμα που αφορά το Μέλλον της περιοχής να μην τοποθετούνται; Γιατί για τα αιολικά εκφράσανε την αντίθεσή τους και για το φράγμα ούτε φωνή ούτε ακρόαση; Εδώ δεν καταστρέφεται το περιβάλλον; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το όραμά τους για το μέλλον του τόπου αν έχουν ποιό είναι; Γιατί δεν παίρνουν θέση;

Οι τοπικές κοινωνίες και η Αυτοδιοίκηση παλεύουν εδώ και χρόνια και ζητάνε από την Πολιτεία να είναι αυτοί που θα αποφασίζουνε για θέματα που τους αφορούν. Δεν γίνεται τώρα που τους δίνεται η δυνατότητα με τη διαβούλευση να μην αποφασίζουνε. Θα είναι όνειδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην πάρει απόφαση είτε θετική είτε αρνητική. Αν θέλουν να γίνει το φράγμα γιατί δεν λένε ξεκάθαρα με επιχειρήματα ποια θα είναι τα οφέλη και τα ανταποδοτικά για την περιοχή; Να εξηγήσουν αυτοί πως θα έρθει η ανάπτυξη στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά να πουν όμως και ποιες δράσεις έκαναν όλοι τους τις τελευταίες δεκαετίες για να προβληθεί τουριστικά η περιοχή και να αναπτυχθεί. Με ποια κριτήρια και επιχειρήματα λένε ότι θα γίνει η περιοχή Λίμνη Πλαστήρα και όχι Λίμνη Κρεμαστών ή Λίμνη Πουρναρίου Άρτας ή Λίμνη Στεφανιάδας;

Advertisement

Είναι δυνατόν να εξαρτάται το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής από αυτούς που έχουν λίγα στρέμματα δίπλα από τον Αχελώο και από τις αποζημιώσεις που θα πάρουν; Ο Αχελώος δεν ανήκει σε αυτούς που έτυχε να έχουν τα χωράφια τους στις όχθες του. Ανήκει σε όλους, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ελλάδα και στον πλανήτη Γη. Δεν γίνεται να αποφασίσουν αυτοί. Οι επιπτώσεις του φράγματος αφορά την ευρύτερη περιοχή.

Και αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδιαφέρεται μόνο για αυτούς και για την προστασία των περιουσιών τους γιατί δεν ζητά επίσημα από την ΤΕΡΝΑ να πει με τι ποσό θα αποζημιωθεί το κάθε στρέμμα, τα δένδρα. τα σπίτια κλπ… Για ποιο λόγο δεν το κάνουν; Μήπως δεν θέλουν γιατί φοβούνται ότι αν οι κάτοικοι ενημερωθούν για τα ακριβή ποσά των αποζημιώσεων τότε θα επαναστατήσουν και εναντίον τους και κατά της εταιρείας και δεν πρόκειται να συναινέσουν  στην κατασκευή του φράγματος;   Ως πότε θα κρύβονται πίσω από το θα δούμε;

Advertisement

Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για να ξέρουν και οι πολίτες του Δήμου τη θέση τους για να μπορέσουν έτσι να τους κρίνουν στις επόμενες εκλογές; Τι φοβούνται; Υπάρχουν κάποια συμφέροντα προσωπικά και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Γιατί δεν καλούν την εταιρεία να έρθει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώσει συγκεκριμένα και γραπτά για τα πλεονεκτήματα, τα ανταποδοτικά, τις αποζημιώσεις, τους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν με ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες υπηρεσίες και όχι να λένε γενικά ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και βοηθάμε στην απολιγνιτοποίηση; Γιατί ενώ η εταιρεία κατέθεσε τη Μελέτη τον Φεβρουάριο του 2021 δεν ήρθε τότε να ενημερώσει για όλα αυτά και ήρθαν τον Νόεμβριο του 2021 όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ μετά από αντίδραση Πολιτών και Φορέων; Φαίνεται ότι μάλλον δεν συνέφερνε την εταιρεία και θέλανε να περάσουν το θέμα χωρίς να καταλάβουν οι κάτοικοι τίποτα. Γιατί ενώ οι Φορείς και οι Αρχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας πήραν ξεκάθαρη θέση ο Δήμος Αργιθέας ούτε φωνή ούτε ακρόαση; Αν είναι υπέρ του έργου ας επικοινωνήσουν τα επιχειρήματά τους!

Advertisement

Είναι χρέος λοιπόν του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας, να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις! Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί αυτός ο Τόπος, ο Τόπος μας ούτε τους ανήκει ούτε μας ανήκει! Ανήκει στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Επίσης οι κάτοικοι ζητούν από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο,  οι ψηφοφόροι του όμως απαιτούν, να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση για το Υδροηλεκτρικό Έργο Αυλακίου στην Κοιλάδα Αχελώου.  Ενώ σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χρήστου Γκόκα απάντησε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν γνωμοδοτεί για το έργο την περασμένη βδομάδα οι υπηρεσίες του Υπουργείου του γνωμοδότησαν θετικά. Αυτό και αν είναι εμπαιγμός.

Advertisement

Απαιτούν να ζητήσει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την ακύρωση του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου καθώς και της Περιβαλλοντικής του Μελέτης όπως έγινε με τα πλωτά φωτοβολταϊκά της Λίμνης Πουρναρίου και το Αιολικό Πάρκο  στη θέση Νιάλα Αγράφων. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά τονίζουν.

Advertisement

Οι επιπτώσεις της κατασκευής του έργου θα είναι καταστροφικές επισημαίνουν για το Περιβάλλον της περιοχής τους!

Καλούν επίσης τα Κόμματα και τους Βουλευτές της περιοχής να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μην επιτρέψουν την καταστροφή της Κοιλάδας του Αχελώου!

Advertisement

Πιστεύουμε επισημαίνει η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου  «ότι η κατασκευή ενός επιπλέον Φαραωνικού υδροηλεκτρικού έργου στον Αχελώο θα έχει τεράστιες αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της Κοιλάδας Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 Τα τελευταία χρόνια κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταβάλλουμε προσπάθειες για μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης έχουμε ξεκινήσει αγώνα για να αναδείξουμε την Κοιλάδα και να χαρακτηριστεί Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μαζί μας σε αυτή τη προσπάθεια έχουμε προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Advertisement

 Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών μας  είναι η αναγνωρισιμότητα και η αύξηση της επισκεψιμότητας του τόπου μας που έχει καταστεί προορισμός εναλλακτικού τουρισμού.

Advertisement

Είναι ο τόπος συνάντησης των νέων στις όχθες και στις μαγευτικές και ξακουστές παραλίες του Αχελώου. Είναι ο τόπος που εκεί σμίγουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η Ομορφιά της Φύσης. Είναι ο τόπος που προσφέρεται για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση.

Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη αρκετών μνημείων που συνδέονται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις. Αυτός ο τόπος είναι η κληρονομιά μας και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Δεν ανήκει σε μας ανήκει στις επόμενες γενιές.

Advertisement

 Ως περιοχή έχουμε το “προνόμιο” της καθυστέρησης στην  ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία.  Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων  και πάρουμε τα καλά τους. Θα δημιουργήσουμε έτσι ήπια ανάπτυξη στον τόπο μας για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν και θα καταστρέφουν το τοπίο.

 Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να γίνουμε η πλούσια περιοχή του αύριο προς όφελος των κατοίκων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά  αλλά σταθερά συνεχίζοντας την κοινή προσπάθεια θα φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου μας.

Advertisement

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές δεν θα επιτρέψουν να συντελεστεί το έγκλημα της καταστροφής της Κοιλάδας Αχελώου.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy