Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ: «Η πορεία της Ελλάδας είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια»

Ο κ. Γιούνγκερ σχολίασε τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία ενώ αναφέρθηκε και στη χώρα μας λίγες μέρες πριν έρθει στην Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» λίγες μέρες πριν επισκεφθεί την Ελλάδα για τη Συνεδρία Υποδοχής ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας αλλά και στη σοβαρότητα που δείχνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ευρώπη;» («Quel avenir pour l’Europe?») εκτιμά ότι είναι νωρίς εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία να συζητηθεί η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενώ όσον αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνιστά ότι θα πρέπει να πειστεί η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της.

«Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Έχουμε πολλές συγκρούσεις στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουμε μία σύγκρουση στην Ευρώπη, όχι στην ΕΕ, αλλά στην Ευρώπη, με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική και νομισματική Ένωση αλλά είναι κοινότητα αρχών. Με το δεδομένο αυτό η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τις στενές τους σχέσεις. Ηταν ο Γάλλος φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ που είπε «μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί» επισήμανε ο κ. Γιούνγκερ για την ανάγκη να επιδείξει η ΕΕ ενότητα και σε μια αποστροφή του λόγου του θύμισε την ανάλογη προσπάθεια που έγινε στην κρίση χρέους προκειμένου να παραμείνει η ΕΕ ενωμένη.

«Η ΕΕ και η Ελλάδα πάνε μαζί. Αυτός είναι ο λόγος, και από πεποίθηση, που έκανα πάντα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, που ορισμένα κράτη, και όχι ελάσσονα, ήθελαν να συμβεί. Είμαι αρκετά χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα. Αισθάνομαι πολύ κοντά στη χώρα και λαμβάνω καθημερινά πολλά μηνύματα από Έλληνες».

Advertisement

«Ο Μακρόν και ο Ντράγκι σκέφτονται μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ηπείρου»

Για τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι οι οποίοι έχουν εκφράσει θετική άποψη για την αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είπε:

«Ο Μακρόν και ο Ντράγκι σκέφτονται μια διαφορετική αρχιτεκτονική της ηπείρου έχοντας την ΕΕ ως καλά οργανωμένο οικοδόμημα» και πέρα από αυτό και κάτω από αυτό το οικοδόμημα να αναπτύσσεται ένα είδος τροχιάς, λέει ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι ήταν μια έννοια που έχει διακινηθεί πολλές φορές στη Γαλλία.

«Ο πρώτος που τη διατύπωσε ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Μπαλαντούρ. Προσωπικά έδειχνα προς την κατεύθυνση αυτή σε διαφορετικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας, διότι είχα την εντύπωση όταν ανέλαβα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και νωρίτερα, ότι οι βαλκανικές χώρες δεν ήταν έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι χρειάζονταν ένα είδος δωματίου αναμονής και προετοιμασίας.

Η ιδέα αυτή δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε άλλους πρωθυπουργούς ούτε από τη Γαλλία ούτε από την Ιταλία. Η πρόταση αυτή έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία».

Απαντώντας στο πού θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ είπε:

Advertisement

«Να επικεντρωθούμε στο πώς θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, από ποιον και με τι είδους εργαλεία και μέσα. Διότι μετά τον πόλεμο η χώρα θα έχει γονατίσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σταθεί στα πόδια της όσον το δυνατόν συντομότερα. Οταν πολλά μέρη ενός κράτους έχουν καταστραφεί, πρέπει να ανοικοδομηθεί γρήγορα προτού υπεισέλθουν άλλοι στόχοι, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι πρέπει να έχει την ευρωπαϊκή προοπτική ως στόχο, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοικοδόμηση της χώρας.

Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής. Η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται στη γειτονιά της ΕΕ, και εξαρτάται από εμάς να συμβάλουμε με αποφασιστικό τρόπο στην ανοικοδόμησή της. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τις ΗΠΑ, πρέπει να γίνει κυρίως από τους Ευρωπαίους» τονίζει κατηγορηματικά.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Για το ποιες είναι οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Μόσχα είπε:

«Δεν είναι ώρα για ευθείς δηλώσεις για τη σχέση μας με τη Ρωσία δεδομένης της συμπεριφοράς της».

«Αλλά στο μέλλον θα πρέπει να οργανώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία, διότι μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει χάρτης ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία. Οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε, όταν η ώρα θα είναι κατάλληλη, να επανασυνδεθούμε με τη Ρωσία» συμπλήρωσε λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα στην περίοδο της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000.

Advertisement

Η Φινλανδία και η Σουηδία

Απαντώντας στο πώς βλέπει το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είπε:

«Πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο αίτημα της Φινλανδίας» λέει, θυμίζοντας ότι στη Φινλανδία υπήρχε για χρόνια η βούληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στη Σουηδία η κοινή γνώμη άλλαξε από τότε που η Ρωσία έχει γίνει πιο επιθετική.

«Πρέπει να συζητήσουμε με τον Τούρκο Πρόεδρο»

Για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας είπε:

«Πρέπει να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Να τον πείσουμε ότι η φινλανδική και η σουηδική ένταξη είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τον σεβασμό που πρέπει να έχει η Ρωσία έναντι των ψηφοφόρων των κρατών.

Αν κατάλαβα σωστά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι παράδεισοι για τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του PKK. Μέχρι τώρα δεν είχα την αίσθηση ότι οι χώρες αυτές έχουν φιλική στάση έναντι τρομοκρατών. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό».

Advertisement

Στο τέλος μίλησε και για την πορεία της χώρας μας τη σήμερον ημέρα αφού όσο ήταν Πρόεδρος του Eurogroup και της Κομισιόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Η πορεία της Ελλάδας είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια. Δεν εξεπλάγην από την πρόθεση της χώρας ούτε από το ότι στην πράξη επέδειξε σοβαρότητα μετά το πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε τέτοια θέση όπου οι αγορές δεν επιτίθενται για ανόητους λόγους. Αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια χώρα που συμπεριφέρεται σοβαρά και βρίσκεται προς το παρόν σε θετική πορεία».

{DATE}

Δείτε επίσης: Μακρόν: Oι παραδόσεις γαλλικών όπλων στην Ουκρανία θα εντατικοποιηθούν

Advertisement







Advertisement

Generated by Feedzy