Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Μαύρη επέτειος του τελικού στο Χέιζελ

Πριν από 38 χρόνια 40 οπαδοί της Γιουβέντους έχασαν τη ζωή τους μετά από επεισόδια με τους οπαδούς της Λίβερπουλ.

Ένας τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών πάντα χαρακτηρίζεται ως η γιορτή του ποδοσφαίρου. Αυτός όμως της 29ης Μαΐου 1985 όμως στις Βρυξέλλες έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός της ντροπής.

Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης την ώρα που το «Χέιζελ» ήταν γεμάτοι από οπαδούς των δύο ομάδων, αυτοί της Λίβερπουλ επιτέθηκαν με μαχαίρια στους αντίστοιχους της Γιουβέντους, με τους λιγοστούς αστυνομικούς να μην μπορούν να αντιδράσουν.Όταν αυτοί προσπάθησαν να απομακρυνθούν μαζεύτηκαν σε ένα σημείο της κερκίδας με αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει. Τραγικό αποτέλεσμα ήταν 39 φίλοι της «Γηραιάς Κυρίας» να χάσουν τη ζωή τους και άλλος ένας λίγες ημέρες αργότερα αφού υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 600. Μεταξύ των φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους ήταν και ένα 11χρονο αγόρι. Η συγκεκριμένη βραδιά έμελλε να αλλάξει την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η πρωθυπουργός της χώρας Μάργκαρετ Θάτσερ πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποκλείσει τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την επόμενη 5ετία αλλάζοντας μια για πάντα τη βία στο αγγλικό ποδόσφαιρο.Η απόφασή της αυτή μάλιστα ήταν ικανή να δημιουργήσει τεράστιες αντιπάθειες από το στρατόπεδο του Άνφιλντ με οπαδούς της Λίβερπουλ να πανηγυρίζουν όταν έγινε η κηδεία της!

Για την ιστορία η Γιουβέντους επικράτησε με 1-0 της Λίβερπουλ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μισέλ Πλατινί.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy