Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια – Αυξάνονται οι φόβοι για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι κεντρικές τράπεζες αδυνατούν επί του παρόντος να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων να επικρατεί έντονη αναστάτωση και ανησυχίες για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Χθες στην Νέα Υόρκη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων δύο ετών, ενώ αναστάτωση επικράτησε και στην αγορά των εμπορευμάτων και των ομολόγων.

«Βουτιά» σε επιχειρήσεις – κολοσσούς

Η αφορμή δόθηκε από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δύο μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, της Τarget και της Walmart.

Η Target ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσε η Wall Street, λόγω του υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η αμερικανική εταιρεία σημείωσε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για συσκευές όπως οι τηλεοράσεις.

Advertisement

Η μετοχή της Target βουτάει 24%. Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Walmart ανακοίνωσε κέρδη που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, επίσης λόγω υψηλότερου κόστους για καύσιμα και μισθούς. Η μετοχή της Walmart έκλεισε την Τρίτη με πτώση 11%.

«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε νοικοκυριά και αγορές μη αναγκαίων αγαθών πιθανότατα θα υποφέρει αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει δαπανηθεί για τρόφιμα και ενέργεια», δήλωσε αναλυτής στο CNBC.

«Ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Αρχίσαμε να βλέπουμε στο τέλος του έτους ότι οι καταναλωτές στρέφονταν στις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την άνοδο στις τιμές των τροφίμων, την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και αυτό έχει γίνει πολύ χειρότερο. Αυτό θα πλήξει τους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου και η Walmart είναι ένας από αυτούς» ανέφερε η CIO της Verdence Capital Advisors.

Είχαν προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζέι Πάουελ για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης διά της ανόδου των επιτοκίων μέχρι να υπάρξει τιθάσευση των πιέσεων στις τιμές και ο πληθωρισμός να προσγειωθεί στο 2%.

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.164,02 μονάδες ή 3,57% και έκλεισε στις 31.490,07 μονάδες, ο S&P έχασε 161,37 μονάδες ή 3,95% στις 3.927,48, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον Nasdaq που έχασε 566,37 μονάδες ή 4,73%, στις 11.418,15 μονάδες.

Advertisement

Το Brent υποχώρησε κατά 2,29% στα 109,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτωτικά έστω και οριακά και για τον χρυσό. Κάμψη 1,26% στα 92,9 ευρώ η μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε 9 μονάδες βάσης στο 2,9%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν.

To άρθρο Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια – Αυξάνονται οι φόβοι για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy