Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με ισχυρή πλειοψηφία πέρασε η πρόταση Τσίπρα

Μια σημαντική ψηφοφορία έλαβε χώρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Σάββατο, καθώς οι χιλιάδες σύνεδροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για τον τρόπο εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Advertisement

Τελικά, η μεγάλη πλειοψηφία του συνέδρων (ποσοστό: 73,45%) ψήφισαν υπέρ της πρότασης του προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.681 ψηφισάντων, οι 3.438 ψήφισαν υπέρ, οι 1.208 τάχθηκαν με την άλλη πρόταση (που είχε καταθέσει η εσωκομματική κίνηση «Ομπρέλα»), ενώ υπήρξαν 30 λευκά και 5 άκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Αλ. Τσίπρα επιφέρει δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος και προβλέπει μεταξύ άλλων άμεση εκλογή από τα μέλη, του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Advertisement

Η εσωκομματική κίνηση «Ομπρέλα», με κείμενό της που υπογράφουν 14 στελέχη, κατέθεσε αντίθετη πρόταση από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας εκλογή του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής από το συνέδριο και όχι από τη βάση. Την πρόταση υπογράφουν οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η πρόταση Τσίπρα

Advertisement

Εκλογές την Κυριακή 15 Μαΐου για αρχηγό και κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει η πρόταση του Αλ. Τσίπρα, όπως την παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση Τσίπρα αναφέρει ότι μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στα μητρώα, αλλά και όσα εγγραφούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Σε ό,τι αφορά την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής, αυτά θα ψηφιστούν απ’ όσα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.

Advertisement

Την ευθύνη της διαδικασίας θα αναλάβει μια 11μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία και θα οριστεί από το επερχόμενο συνέδριο.

Advertisement

Αυτή ανακηρύσσει τους/τις υποψήφιους/ες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του Συνεδρίου, και καταρτίζει τα σχετικά ψηφοδέλτια, στα οποία τα ονόματα των υποψηφίων αναγράφονται με αλφαβητική σειρά των επωνύμων. Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενιαία και καταρτίζονται ανά περιφέρεια. Η νέα κεντρική επιτροπή που θα προκύψει θα έχει 300 μέλη (και όχι 250 που ήταν ως σήμερα), τα οποία κατανέμονται στις περιφέρειες ως εξής:


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη,Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη,Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη,Ήπειρος: 10 μέλη,Θεσσαλία: 12 μέλη,Ιόνια νησιά: 6 μέλη,Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη,Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη,Αττική:150 μέλη,Πελοπόννησος: 14 μέλη,Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη,Νότιο Αιγαίο: 4 μέλη,Κρήτη: 16 μέλη,Εξωτερικό: 2 μέλη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Advertisement


Οι υποψήφιοι/ες αναγράφονται σε ενιαίο κατάλογο ανά περιφέρεια.Η ποσόστωση φύλου (50-50) ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού, όπως αυτό θα εγκριθεί από το Συνέδριο.Η ποσόστωση της διεύρυνσης (αφορά τα στελέχη από ΓΕΦΥΡΑ και ΔΗΜΑΡ) ορίζεται σε 20%.Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Αν από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει αριθμός που δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψήφιους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (για να αποφευχθούν οι πλειοψηφίες) που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο ακέραιο, ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος. Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.

Τέλος, η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.

Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy