Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγιά Σοφιά: Παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο… ως ενθύμια (pics)

Εικόνες ντροπής και αποτροπιασμού κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα να γεννιέται το εύλογο ερώτημα αν κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν τι θα πει… πολιτισμός

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και να τοποθετούν μικρά κομμάτια και σκόνη σε σακούλες, προκειμένου να τα πάρουν ως αναμνηστικά.

Την είδηση διακινούν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που πρόσκεινται στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δημιουργώντας «πληγές» στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην ιστοδελίδα του τηλεοπτικού δικτύου HalkTv, υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν κατεστραμμένους τους τοίχους.

Diyanet’e bağlanarak ibadete açılan Ayasofya’dan paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu. pic.twitter.com/6kIVsI3por

Advertisement

— Muhbir – #YeniHesap (@ajans_muhbir) April 19, 2022

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους».

«Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.

Προηγούμενοι βανδαλισμοί

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε ανάρτησή της στο Twitter στις 18 Απριλίου 2022 κατήγγειλε ότι:

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Advertisement

Η Ένωση στρέφει τα πυρά της στον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγίας Σοφίας ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε».

Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

Δείτε επίσης: ΠΚΜ: Ξεκινά το “Tin Soldiers” – 60 εκατ. έχουν αφήσει στην Θεσσαλονίκη οι χολιγουντιανές παραγωγές (pics & vids)

Advertisement







Advertisement

Generated by Feedzy