Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ν. Ηλιόπουλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια

Για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να λεηλατεί την κοινωνία στο ενεργειακό, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Τα χρήματα των επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τις τιμές τα παίρνει από την κοινωνία, όταν υπάρχουν αυξημένα φορολογικά έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ 2,5 δισ. και όταν σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%, η ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία μέσω των λογαριασμών. Υπάρχει δηλαδή μια διπλή διαδρομή λεηλασίας, την οποία συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας ότι «στα ενεργειακά το ζήτημα είναι το μοντέλο και όχι οι επιδοτήσεις», εξήγησε:

«Είναι ανορθολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη σε αυτούς που “κλέβουν” τους πολίτες, ενώ μπορούμε με 340 εκατ. να έχουμε μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο η οποία θα συγκρατήσει τις τιμές». «Είναι ανορθολογικό να μην ακολουθούμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όλο αυτό το διάστημα οι δύο αυτές χώρες πληρώνουν 100 με 170 ευρώ τη μεγαβατώρα και στην Ελλάδα την πληρώνουμε 400 με 650», πρόσθεσε.

 Ερωτηθείς για το διάγραμμα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη με τις λιανικές τιμές ρεύματος σε επίπεδο Ευρώπης, ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε:

Advertisement

«Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πει ψέματα χρησιμοποιώντας τη στατιστική, αυτό που δεν μας έδειξε είναι τις τιμές λιανικής στο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών». «Αν μας έδειχνε αυτή τη σχέση, θα φαινόταν ότι είμαστε 13% πιο ακριβοί από τη Μαδρίτη, 20% από τη Λισαβόνα, 54% πιο ακριβοί από το Παρίσι. Το δεύτερο που δεν είπε είναι ότι η Ελλάδα, μόνο για τον Αύγουστο, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο. Η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 221% με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 62%», τόνισε, λέγοντας ότι «αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή λεηλασίας των πολιτών».

 Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, σημείωσε ότι είναι αναγκαία «η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική στο ρεύμα».

 «Μόνο για τον Σεπτέμβρη, αν συγκρίνει κανείς την τιμή με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι με την τιμή πώλησης, προκύπτει ότι έχουν 500 εκατ. ουρανοκατέβατα κέρδη. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δεν δουλεύει για την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά υπέρ αυτών που κερδοσκοπούν στην αγορά της ενέργειας. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης “κατά λάθος” εξειδικεύτηκε από τον κ. Πέτσα πριν από λίγες μέρες: “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 Αναφερθείς στην υπόθεση των υποκλοπών, σχολίασε:

«είναι φανερό ότι έχουμε πλέον ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες». «Το γεγονός ότι δεν καλούνται κρίσιμοι μάρτυρες στην εξεταστική, όπως ο κ. Δημητριάδης είναι χαρακτηριστικό», είπε.

Advertisement

 «Έχουμε έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε απόπειρα παρακολούθησης από το Predator και όταν αυτό δεν πέτυχε ανέλαβε η ΕΥΠ, ενώ στην περίπτωση του κ. Κουκάκη είχαμε την αντίστροφη πορεία. Δεύτερη διαβολική σύμπτωση, το ίδιο link με κακόβουλο λογισμικό να έχει σταλεί σε Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη. Τρίτη σύμπτωση, η επιμόλυνση του κινητού του κ. Σπίρτζη γίνεται αμέσως μόλις αυτός καταθέτει ερώτημα για την ΕΥΠ», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 «Χθες στην εξεταστική, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να κληθεί πρόσωπο που είχε σημαντικό ποσοστό μετοχών της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator, ενώ δέχτηκε ότι η εκπρόσωπος της εταιρείας μπορεί να καταθέσει γραπτώς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τασούλας ακόμα δεν έχει συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την περίπτωση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Τασούλας δεν είναι πρόεδρος της Βουλής, είναι το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 Ερωτηθείς για την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ότι «διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», έκανε λόγο για «επικίνδυνη φράση» και είπε: «Δυστυχώς στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης έχει φανεί ότι δεν σχεδιάζει με σοβαρούς όρους».

 «Η χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο και καλό είναι να μη βρεθεί σε πόλεμο. Είναι πολύ προβληματικό ότι στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, ανατρέπεται το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που έχει η χώρα, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε στρατιωτικό υλικό και δεν έχουμε καμία εμπλοκή, ένα δόγμα που ακολουθούσαν όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 Αναφερθείς στην κριτική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα, επισήμανε:

Advertisement

«Είναι μια χυδαία προσπάθεια να μετατρέψουν τον Ερντογάν σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, κάτι που δεν έχει κάνει καμία άλλη πολιτική δύναμη».

«Όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία έκανε αγώνα για να μην περάσει και γνωρίζαμε πως εναντίον της συμφωνίας ήταν ο Ερντογάν και ο Πούτιν, ποτέ κανένας δεν διανοήθηκε να μετατρέψει τον Ερντογάν σε ρυθμιστή της ελληνικής πολιτικής ζωής και να λέει ότι αυτά που λέτε ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις», τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσκληση της Τουρκίας για συμμετοχή στην πρώτη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας και την κριτική για ανεπάρκεια της κυβέρνησης, σχολίασε:

«Δεν είναι το μόνο παράδειγμα που βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει με ευκολία “γιοκ” στα κομματικά ακροατήρια, αλλά εκεί που πραγματικά χρειάζεται να θέσει όρους και προϋποθέσεις, να υπάρχει αφωνία». «Στη συζήτηση για την αναβάθμιση τελωνειακών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει κανένα όρο και καμία προϋπόθεση, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν διεκδικεί καμία κύρωση σε επίπεδο Ευρώπης ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις», εξήγησε.

Δείτε επίσης: Εύβοια: Άντρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αμάξι του

Advertisement
 







Advertisement

Generated by Feedzy