Follow Us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξεκινά η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι τις αρχές Ιουνίου στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Η πατριαρχική περιοδεία στη Β. Ελλάδα ξεκινά από τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, όπου θα παραμείνει ως την Κυριακή. Από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τετάρτη, θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στους δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας, οδικώς, στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, στους Ταξιάρχες Δράμας (Σίψα) για να θα τελέσει τρισάγιο, λίγο μετά τις έντεκα, στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Ακολούθως, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, όπου στις έξι και μισή το απόγευμα θα επισκεφθεί τη ΧΑΝΘ.

Αύριο, Πέμπτη, στις έντεκα, θα επισκεφθεί τη Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη και το απόγευμα θα χαιρετίσει και θα μιλήσει στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τις εργασίες θεολογικού συνεδρίου που διοργανώνεται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ΥΜΑΘ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο ΚΕΔΑΚ (Πραξιτέλους και Ζαΐμη). Στη συνέχεια, καθ’ οδόν για το Άγιον Όρος, θα σταματήσει στη Νέα Τένεδο για να επισκεφθεί έκθεση κειμηλίων από τη νήσο Τένεδο, εντός του ναού της Θεοτόκου. Το μεσημέρι, στη μία, θα επισκεφθεί και τη Νέα Τρίγλια, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Νέας Προποντίδας και στη συνέχεια θα περπατήσει στην πλατεία μπροστά στο δημοτικό θέατρο, η οποία φέρει τιμητικά το όνομά του. Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στην Ουρανούπολη για να μεταβεί ακτοπλοϊκώς στο Άγιον Όρος. Στις 18.30 θα φτάσει στη Δάφνη, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τους αντιπροσώπους και τους ηγουμένους των είκοσι μονών στις Καρυές. Θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, κέρασμα στο Ιεροκοινοτικό Κτίριο και δείπνο, πριν αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Advertisement

Το Σάββατο, θα χοροστατήσει νωρίς το πρωί στη Θεία λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις μονές Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, προτού επιστρέψει στις Καρυές για να δειπνήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Σχολή.

Την Κυριακή, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να να λάβει μέρος στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στους δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Την Κυριακή, στις επτά το απόγευμα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα γίνει δεκτός με τιμές μπροστά στη μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τις τοπικές αρχές σε έκθεση ψηφιδωτών και θα παραστεί σε μουσική εκδήλωση.

Τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραβρεθεί σε θεμελίωση δημοτικού πάρκου για τα ΑμεΑ, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί το 23ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς και θα ξεναγηθεί και σε μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Καλαμαριά – 100 χρόνια προσφυγούπολη».

Ξεχωριστή -μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Καλαμαριά και δήμο Θερμαϊκού- θα είναι η επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στα ιστορικά «Απολυμαντήρια» της Καλαμαριάς, τα οποία υπήρξαν τόπος προσωρινής υποδοχής, αλλά και κακουχιών και μαρτυρίου για τους προσφυγές από τη Μικρά Ασία, καθώς και η ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων.

Advertisement

Την Τρίτη, στο κοινοτικό κατάστημα των Νέων Επιβατών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Θερμαϊκού.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στον δήμο Θερμαϊκού ξεχωρίζει η ξενάγηση με το καραβάκι προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης να δει από τη θάλασσα τις λιμνοθάλασσες Αγγελοχωρίου και Επανομής, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση του σε ιστορικούς τόπους, στα πολυβολεία και στα οχυρά της περιοχής και στο παλιό λιμάνι.

Η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μηχανιώνα και τη ρίψη στεφάνου στη θάλασσα και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των προσφύγων από την Προποντίδα και την Ανατολική Θράκη.

Δείτε επίσης: Χανιά: Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό με βασανισμό ζώου: Έδεσε σκύλο σε αυτοκίνητο και τον έσερνε (pics)

Advertisement







Advertisement

Generated by Feedzy