Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποιος είναι πιο «παπανδρεϊκός», ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ;

H προεκλογική σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση από μόνη της. Πρόκειται για δύο κόμματα που κανένα δεν αποκλείει την μεταξύ τους μετεκλογική συνεργασία, όμως ταυτόχρονα ανταγωνίζονται «ψαρεύοντας ψήφους» στα ίδια κοινά ψηφοφόρων. Αμφότερα σχετίζονται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πλέον μόνιμος παρατηρητής και τον Νίκο Ανδρουλάκη μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών). Επίσης, μοιράζονται το ίδιο πολιτικό δυναμικό, αφού εδώ και αρκετά χρόνια κορυφαία πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατέχουν κομβικές θέσεις στην Κουμουνδούρου. Τα πράγματα όμως μπερδεύονται ακόμη περισσότερο, όταν εκτός από το «παρόν» στις μεταξύ τους ανταλλαγές απόψεων εμπλέκεται και το παρελθόν, ιδίως όταν αφορά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Advertisement

Η χθεσινή κόντρα…

Μια ακόμη προεκλογική «κόντρα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το έντονα «παπανδρεϊκό» άρωμα που – προφανώς εσκεμμένα- θέλησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisement

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε τις εξαγγελίες αυτές «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», γεγονός που εμφανέστατα συνιστά μία μείξη δύο πολύ γνωστών φράσεων του Ανδρέα Παπανδρέου: Δηλαδή την λέξη «Αλλαγή» με την οποία ήρθε στην εξουσία το 1981 και την φράση «Συμβόλαιο με τον λαό» προκειμένου να επανέλθει το 1984.

Επίσης, στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εκδήλωση παρουσίασης φρόντισε να συμπεριλάβει και μία ακόμη πασίγνωστη ατάκα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: Το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το οποίο παράλλαξε ελαφρώς λέγοντας πως «η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες». Αυτά προκειμένου να παρουσιαστεί ένα πολιτικό πρόγραμμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά κρύβει ότι απευθύνεται πρωτίστως στην Χαριλάου Τρικούπη, ως προγραμματική βάση συζήτησης ενός πιθανολογούμενου κοινού κυβερνητικού βηματισμού.

Advertisement

Η προσπάθεια αυτή δεν έμεινε όμως ασχολίαστη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη που έσπευσε να δηλώσει πως «ο κ. Τσίπρας με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του, γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου».

Advertisement

Μάλιστα, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από αυτή την τακτική σημειώνοντας πως «ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μία άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στον ελληνικό λαό. Πρόσφερε το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν πριν το 1981. Όμως, τώρα είναι το 2023, και πρέπει να τοποθετηθούμε για τη σύγχρονη Ελλάδα». Ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε όμως από την άλλη να τονίσει πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που αξιώνει τους ψηφοφόρους που ακόμη γοητεύονται από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως «οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και γενικά ο ελληνικός λαός θέλει λύσεις. Οι λύσεις δεν δίνονται με τα συνθήματα και ιδιαίτερα όταν έρχονται από πρόσωπα τα οποία έχουν χτυπήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ». Είπε «τα πρώτα χρόνια έχοντας αναλάβει μία χρεοκοπημένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έπαιζαν τα παιχνίδια του λαϊκισμού μέχρι να κατακτήσουν τη θέση της εξουσίας. Τα προηγούμενα, δε, χρόνια οι παλαιότερες γενιές θυμούνται ποιοι έστειλαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο».

…και μια ίδια πέρσι

Advertisement

Η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε ο χθεσινός διαγκωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ περί Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι αντίστοιχος με ένα παρόμοιο που είχε εκτυλιχθεί πέρσι, σχεδόν την ίδια περίοδο. Ήταν στις 12 Μαΐου όταν στην Βουλή συζητούνταν η περίφημη «Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ» και χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση αρχικά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία στην συνέχει παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Αφορούσε τις αμερικανικές βάσεις και συγκεκριμένα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Ν.Δ για το ότι δεν προβλέπεται στην συμφωνία χρονικό περιορισμός για την επαναδιαπραγμάτευση της παραμονής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης είχε δηλώσει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως «μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος έξω οι βάσεις του θανάτου για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια». Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε πως «τα ίδια που λέγατε το΄90, τα ίδια λέτε και τώρα και το είπατε με περηφάνια, λες και εμένα θα με προσβάλει που με κατηγορήσατε ότι “έχετε την ίδια στάση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ΄90”. Δεν με προσβάλλει, κύριε Μητσοτάκη. Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στον τόπο έχει μια ενιαία πατριωτική στάση στα ζητήματα αυτά».

Advertisement

Στη συζήτηση παρενέβη όμως και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης που απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να του θυμίσω, ότι μια και μιλάμε για το 1990 και το τι έκανε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα πρέπει να αναρωτηθεί και να θυμηθεί τι έκανε η παράταξή του τότε και τι επιφύλασσε στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1990. Όταν με μένος ίδιο με αυτό το οποίο δείχνει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα συνεχίζοντας την παράδοση Μητσοτάκη κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε ο Συνασπισμός, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να στείλει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο». Μάλιστα στο θέμα της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου είχε αναφέρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του όπου υποστήριξε πως  «η αριστερά τότε διέπραξε τότε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση», υποστηρίζοντας πως το δίδαγμα που προκύπτει είναι πως «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο την δεξιά».

Advertisement

Θα ξαναγίνει

Όποιος εικάσει πως το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, σύντομα θα επανέλθει στο δημόσιο διάλογο πριν και μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί, ιδίως από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει συνεχώς τις πιέσεις του προς το ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία κυβερνητικού σχήματος σε «αντι-Ν.Δ» βάση.  Αυτό θα γίνει, είτε επειδή πράγματι θα την επιδιώξει, εφόσον υφίστανται οι ανάλογοι συσχετισμοί, είτε προκειμένου να «αλιεύσει» από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αυτά ενώ η σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να διαμορφώσει ένα «οριοθετημένο» προφίλ απέναντι στις πολιτικές καταβολές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παρουσιαστεί «με εκσυγχρονιστικό» πρόσωπο. 

Advertisement

Εν ολίγοις μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πως περιμένουμε …πολύ cult καταστάσεις.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy