Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσωπικός γιατρός: Γιατί οι γιατροί της Αττικής δεν δηλώνουν συμμετοχή

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών στο νέο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι η συμμετοχή των γιατρών στην Αττική, καθώς καλύπτεται μόλις το 55% των αναγκών του λεκανοπεδίου.

Γιατί διστάζουν οι γιατροί της Αττικής και τι θα πρέπει να γίνει για το πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΠΙΣ) και πρόεδρο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Μέσω φαρμακείων ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, 3.130.000 πολίτες από όλη τη χώρα έσπευσαν να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό τους γιατρό. Τον προσωπικό “σύμβουλο υγείας”, ο οποίος στην πλήρη εξέλιξη του θεσμού, θα αποτελέσει την “πύλη εισόδου” των πολιτών στο σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι γιατροί διστάζουν ακόμα να ενταχθούν στο σύστημα.

Advertisement

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, όπως παραδέχεται μιλώντας στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

“Στην Αττική δεν καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και γι’ αυτό το Υπουργείο θα αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία για τις δηλώσεις των γιατρών, δηλαδή, και μετά τις 31 Αυγούστου, οπότε είχε αναφερθεί αρχικά ότι θα έληγε η προθεσμία. Δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στην Αττική, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται ότι η κάλυψη αγγίζει το 80%. Στην Αθήνα δεν φαίνεται ότι είμαστε κοντά σ’ αυτό το σημείο, η κάλυψη είναι στο 50 με 55%, το είπε και ο υπουργός ο κ. Πλεύρης και είναι αληθές αυτό. Εκεί είμαστε”, τονίζει η ίδια.

Ο “προσωπικός γιατρός” σε αριθμούς

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη 15/09/22, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν ενταχθεί:

εγγεγραμμένοι πολίτες: 3.130.000 πανελλαδικά
εγγεγραμμένοι γιατροί: 3.200 πανελλαδικά,
εκ των οποίων: 1.200 ιδιώτες
κάλυψη αναγκών: στο 75% των πολιτών πανελλαδικά
στο 55% στο λεκανοπέδιο Αττικής

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές» και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον επιστήμονες για την κάλυψη του πληθυσμού.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για να εγγραφεί το 100% των πολιτών, θα χρειαστούν επιπλέον 1.200 γιατροί πανελλαδικά (4.200 συνολικά).

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο να καλυφθούν αυτά τα κενά, καθώς το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Γενάρη του 2023.

«Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα. Είναι σημαντικό στους δύο τρεις μήνες που θα εφαρμοστεί, να λυθούν οι δυσλειτουργίες και από 1/1, ο πολίτης που σήμερα πρέπει να πάει να πληρώνει στο γιατρό του, να μπορεί να πηγαίνει δωρεάν», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Το Υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ετοιμάζει επιπλέον κίνητρα ώστε να προκαλέσει και την επιπλέον συμμετοχή των πολιτών, με πακέτο δωρεάν εξετάσεων για όσους επισκεφτούν για πρώτη φορά τον προσωπικό τους γιατρό.

Γιατί οι γιατροί διστάζουν ακόμη, παρά τις υψηλές αμοιβές που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Υγείας
Τους λόγους για τους οποίους αρκετοί γιατροί διστάζουν να ενταχθούν στο σύστημα, παρά τις υψηλές αμοιβές τις οποίες έχει υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας, αναλύει η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.

Advertisement

Αξίζει προηγουμένως να αναφερθεί πως η αμοιβή του γιατρού κατ’ άτομο κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ, για απασχόληση από 15 έως 35 ώρες εβδομαδιαίως και δεν υπόκειται σε clawback και rebate.

Ο κάθε γιατρός θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, “Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι λίγο “αναιμική”, παραδέχεται η Άννα Μαστοράκου και εξηγεί πως ο πρώτος και βασικότερος λόγος της διστακτικότητας των γιατρών, είναι το “βαρύ έργο” το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:

“Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Ότι ουσιαστικά οι γιατροί αισθάνονται ότι “υπαλληλοποιούνται” στο ιδιωτικό τους ιατρείο κι αυτό είναι ασυμβίβαστο με την ίδια τη φύση του επαγγέλματος. Γιατί τον υποχρεώνεις να εφημερεύει παράλληλα και στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία, υπό το βάρος των 2 χιλιάδων ασφαλισμένων έκαστος γιατρός, που είναι -όπως καταλαβαίνουμε- πληθυσμός ευθύνης. Άρα πρέπει ο γιατρός να εξυπηρετήσει αυτόν τον πληθυσμό”, αναφέρει η ίδια.

Οι 35 ώρες ιδιωτικού ιατρείου και η ταυτόχρονη υποχρέωση των γιατρών να εφημερεύουν ορισμένες μέρες τον μήνα στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους ή τα νοσοκομεία, λειτουργεί αποτρεπτικά.

Advertisement

“Φαντάσου να υπάρχει ενδιάμεσα και κάποια εφημερία και κάποιο ξενύχτι. Πώς να διευθετηθούν όλα τα ραντεβού… Είναι ένα βαρύ έργο. Το οποίο οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι τόσο εύκολο να το “αγκαλιάσουν” γιατί ουσιαστικά πάντα ένα ιατρείο έχει έξοδα και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί πάντα το κοιτάνε αυτό. Και σ’ αυτήν την περίπτωση τα έξοδα είναι αρκετά”, τονίζει η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το “ασαφές” θέμα της χρηματοδότησης και οι “ποινικές ρήτρες”

Πέρα από τα παραπάνω, άλλοι λόγοι που εμποδίζουν τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, είναι αφενός οι “ποινικές ρήτρες” που προβλέπονται σε περίπτωση εσφαλμένης διαχείρισης περιστατικού και αφετέρου το ασαφές πλαίσιο των αμοιβών, το οποίο πρέπει να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα, όπως λέει η Άννα Μαστοράκου:

“Υπάρχουν κάποιες ποινικές ρήτρες που αναφέρονται στις υπουργικές αποφάσεις, για το θέμα των παραπομπών, για το είδος των παραπομπών, γενικά για τη διαχείριση των περιστατικών αυτών από τον προσωπικό γιατρό και έχουν εγείρει ενδοιασμούς στους γιατρούς. Όπως επίσης, έχει μείνει ασαφές το θέμα της χρηματοδότησης. Δηλαδή δεν έχουν πειστεί οι γιατροί ότι αυτά τα χρήματα που αναφέρονται στον νόμο θα δοθούν και θα δοθούν εγκαίρως. Υπάρχει μία δυσπιστία, γιατί έχει συμβεί πάρα πολλές φορές το κράτος να μην είναι συνεπές με τις υποσχέσεις που δίνει. Επομένως, εκεί υπάρχει η όλη επιφυλακτικότητα των γιατρών να συνεργαστούν”, σημειώνει η ίδια.

Τι πρέπει να γίνει

Η πρόεδρος του ΠΙΣ υποστηρίζει πως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα, ώστε να “ξεκλειδώσει” τις αναστολές των γιατρών και να σπεύσουν να ενταχθούν πιο εύκολα στο σύστημα.

Σε περίπου ένα με δύο μήνες, όταν αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα, καλό θα είναι να υπάρξει μια αναψηλάφηση των προβλημάτων, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες λύσεις, λέει:

Advertisement

“Η άποψή μου είναι πώς θα πρέπει το υπουργείο να ανοίξει πάλι διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι σε κάποια πράγματα που είχαν επισημανθεί δεν δόθηκε απαραίτητη προσοχή. Για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός πρέπει να αλλάξει αυτό το πλαίσιο αυστηρότητας και μεγάλου εργασιακού φορτίου. Να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας, να υπάρχει ένα πιο φιλικό πλαίσιο προς τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, ώστε να άρει τις επιφυλάξεις και τις αντιστάσεις του, και να μπει στο θεσμό”, επισημαίνει η Άννα Μαστοράκου.

Πρόταση των ιδιωτών γιατρών είναι κάποιοι γιατροί να μπορούν να συμμετάσχουν ως “αμειβόμενοι” από ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Να δώσει δηλαδή, το υπουργείο Υγείας το δικαίωμα στον ελευθεροεπαγγελματία παθολόγο και γενικό γιατρό να τελεί χρέη προσωπικού γιατρού σε ιδιωτική βάση.

“Κάποιοι πολίτες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν προσωπικό γιατρό και να τον έχουν σαν θεράποντα γιατρό κι αυτό θα πρέπει να διεκδικηθεί σαν αίτημα. Κι αυτό βοηθάει και την κυβέρνηση, γιατί μια μερίδα του πληθυσμού που έχει αυτή τη δυνατότητα να πληρώσει μπορεί να αναλάβει και το κόστος. Προς το παρόν δεν ήθελαν να το κάνουν γιατί δεν θα έμπαινε κανείς στο πρόγραμμα και θα υπήρχε λιγότερο ενδιαφέρον, αλλά νομίζω τώρα θα πρέπει να επανεξεταστεί”, εξηγεί η ίδια.

Επίσης, μια εκδοχή που εξετάζει και το υπουργείο Υγείας είναι να ενταχθούν στο θεσμό και άλλες ειδικότητες -εκτός από αυτές των παθολόγων και γενικών γιατρών- όπως είναι π.χ. οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι.

“Υπάρχουν ειδικότητες που βλέπουν χρόνια νοσήματα, δηλαδή χρόνιες καρδιοπάθειες και χρόνιες πνευμονοπάθειες, άρα μπορούν να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες”, λέει η κ. Μαστοράκου.

Advertisement

Αυτό που θα “ξεκλειδώσει” περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη διαθεσιμότητα των γιατρών, πάντως, αναφέρει η ίδια είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα των αμοιβών.

“Πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο προϋπολογισμός για τον κωδικό των προσωπικών γιατρών για να ηρεμήσουν οι γιατροί και να βεβαιωθούν ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Οπότε αυτό θα αυξήσει και την προσέλευση. Γιατί το πλήγμα του clawback από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαθύ και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των γιατρών”, καταλήγει η ίδια.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Προσωπικός γιατρός: Γιατί οι γιατροί της Αττικής δεν δηλώνουν συμμετοχή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy