Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Προφυλακίστηκε ομογενής υποψήφιος- επιδείνωση σχέσων με Αλβανία

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας, στην απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα για προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και μεταγωγή του στα Τίρανα. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις εκλογές και μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, αποφασίστηκε πως η κράτησή του θα παραταθεί για τουλάχιστον 10 ημέρες ακόμα ενώ θα γίνει και μεταγωγή σε φυλακή της αλβανικής πρωτεύουσας. Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία για τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον Φρέντι Μπελέρι.

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι του ομογενούς πολιτικού αναφέρουν πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση, κάτι που υποστήριξε και ο Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του ΚΕΑΔ. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επιπλέον, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανατροπή των κανόνων ισονομίας σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία υπογραμμίζοντας πως αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των Τιράνων με την ΕΕ. Κλείνοντας, το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει πως με τέτοιες αποφάσεις η Αλβανία δείχνει να μην ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί πως και η Αθήνα θα ταχθεί ενάντια στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων μετά από αυτές τις εξελίξεις και όσο η κυβέρνηση Ράμα προχωρά σε τέτοιες ενέργειες.«Το δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση του εισαγγελέα. Η απόφαση ήταν ειλημμένη όχι από το δικαστήριο, από τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα. Η ομηρία του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση συνεχίζεται» δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Αυλώνα, ο προέδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.

Η ανακοίνωση:

Advertisement

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Advertisement

Generated by Feedzy