Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών στην Politic: «Πιθανή μια μικρή αύξηση στην τιμή της λαγάνας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την προετοιμασία τους για την παραγωγή λαγάνας θα ξεκινήσουν το βράδυ της Κυριακής (26/2) οι αρτοποιοί όλης της χώρας, καθώς το συγκεκριμένο είδος άρτου είναι αυτό που καταναλώνεται κατά κόρον την Καθαρά Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την τιμή που θα έχουν οι λαγάνες στα ράφια των φούρνων και αυτό αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των καταναλωτών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε στην Politic, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές θα είναι στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση που δεν θα ξεπεράσει το 10%. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες λαγάνες δεν αναμένεται να υπερβούν τα 3,50 ευρώ, ενώ οι μικρές θα κινηθούν πέριξ των 2 ευρώ, με τους αρτοποιούς να προετοιμάζονται για την Καθαρά Δευτέρα, όταν και οι καταναλωτές θα σπεύσουν να προμηθευτούν το ψωμί της ημέρας.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μούσιος έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι τα πράγματα πηγαίνουν ελαφρώς καλύτερα, λόγω και της επιδότησης που δίνει η Πολιτεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα τεράστια κόστη της ενέργειας.

Αναλυτικά:

Για την τιμή της λαγάνας: «Η τιμή της λαγάνας φέτος δεν θα παρουσιάσει αύξηση άνω του 10%, συγκριτικά με πέρυσι. Οι μεγάλες λαγάνες που κατά βάση πωλούνται περισσότερο σε όλη τη χώρα θα έχουν ως ανώτερη τιμή τα 3,50 ευρώ. Οι μικρές πέρυσι κινήθηκαν στα 2 ευρώ, ενώ φέτος εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 2,20. Οι αρτοποιοί περιμένουμε εκείνη την ημέρα και χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους καταναλωτές».

Advertisement

Για τους φούρνους που λειτουργούν στα σούπερ μάρκετ και τη συζήτηση με τον υπουργό Ανάπτυξης: «Στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αναφερθήκαμε σε θέματα του κλάδου μας. Το πιο σημαντικό που αφορούσε το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι οι φούρνοι – μαϊμού που λειτουργούν μέσα στα σούπερ μάρκετ, διότι κακώς λέγονται “φούρνοι” ή “αρτοποιεία”, γιατί δεν παράγουν προϊόντα, καθώς έχουν κατεψυγμένα. Πρέπει να αλλάξει η ονομασία για να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού ήταν ότι το επόμενο διάστημα θα πέσει στο τραπέζι το συγκεκριμένο ζήτημα και θα συζητηθεί η αλλαγή του νόμου».

Για τα όσα άκουσαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών: «Από τη μεριά του ο κ. Σκρέκας μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση προς τα αρτοποιεία και το επόμενο διάστημα. Στον κ. Βεσυρόπουλο από το Υπουργείο Οικονομικών εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας γιατί έλυσε άμεσα ένα σημαντικό θέμα. Τα αρτοποιεία που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης και υπήρχε πρόσμιξη με θέρμανσης σε ποσοστό 1%, με την απώλεια του κράτους να μην υπερβαίνει τα 10 ευρώ, χαρακτηριζόταν λαθρεμπορία και το πρόστιμο ήταν 15.000 ευρώ. Ο κ. Βεσυρόπουλος το άκουσε από την πρώτη στιγμή και λύθηκε αυτό το θέμα, οπότε πλέον δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Είναι μια απλή παράβαση όταν η απώλεια των κρατικών εσόδων δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ».

Για το αν είναι καλύτερα τα πράγματα για τους φούρνους σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο: «Φαίνεται κάποιο φως, όχι ιδιαίτερα δυνατό, στο τούνελ. Περιμένουμε να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για μείωση των τιμών στις πρώτες ύλες. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με την επιδότηση για την ενέργεια, έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν. Πολλά αρτοποιεία ήταν στο όριο της επιβίωσης και η επιδότηση είναι σημαντική για να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Για το αν είναι έτοιμοι οι αρτοποιοί να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές την Καθαρά Δευτέρα: «Οι αρτοποιοί είμαστε πανέτοιμοι. Από το βράδυ της Κυριακής θα ξεκινήσει η προετοιμασία, ούτως ώστε την Καθαρά Δευτέρα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να εξυπηρετηθούν όλοι οι καταναλωτές».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από Λάρισα: «Δεν ξέρουμε πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα για να τον κρατά στα ψηφοδέλτια» (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Advertisement







Advertisement

Generated by Feedzy