Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα… κάγκελα οι Τρικαλινοί νοσοκομειακοί γιατροί : Δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες των Τεμπών

Γυναικολόγος θα εξετάζει οφθαλμολογικά περιστατικά και γαστρεντερολόγος παιδιατρικά. “Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν Τέμπη”, αναφέρουν οι γιατροί, με αφορμή την εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Advertisement

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με εγκύκλιό της προς όλα τα νοσοκομεία  της χώρας, ζητάει από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εφημερεύουν στον Τομέα που ανήκουν, όταν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Γεγονός που σημαίνει ότι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα περιστατικά ανεξάρτητα εάν είναι της ειδικότητάς τους ή όχι.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων και η ΕΙΝΑΠ καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην αποδέχονται να κάνουν εφημερία και αρνούνται τα σχετικά προγράμματα. «Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

Advertisement

Αξιοσημείωτο είναι ότι καλούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς όπως αναφέρουν: «διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας».

Advertisement

Γενικός χειρουργός θα εξετάζει οφθαλμολογικά και γυναικολογικά περιστατικά

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον για τις εφημερίες θα υπάρχουν οι δύο βασικές ειδικότητες, η παθολογική και η χειρουργική, ο οποίες θα κάνουν κοινές εφημερίες.

Advertisement

Πρακτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αυτό βάζει σε κίνδυνο ασθενείς και γιατρούς, καθώς ένας γενικός χειρουργός, θα κληθεί να κάνει εφημερία ορθοπαιδικού, ΩΡΛ, γυναικολόγου και άλλων διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων, δίχως βέβαια να γνωρίζει την ειδικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο, η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κ.ο.κ.

Advertisement

Μάλιστα, η απόφαση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη για τους ασθενείς, που οι γιατροί την παρομοιάζουν με το δυστύχημα των Τεμπών.

Advertisement

«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy