Follow Us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεσποτάκης στο ebasket: «Στην Ελευθερία Μοσχάτου υπάρχει θέληση και όραμα»

Για όσους παρακολουθούν τα μπασκετικά δρώμενα ο Μάριος Δεσποτάκης ίσως και να μην χρειάζεται καν συστάσεις… Ο Έλληνας τεχνικός πλέον διακρίνεται για την πολυετή του εμπειρία στους πάγκους, καθώς επίσης και για τις επιτυχίες που έχει τόσο στο μπάσκετ ανδρών, όσο και στο γυναικών. Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος στο ebasket νοιώθει το ίδιο άνετα και στους δυο χώρους, παρά τις πολύ συγκεκριμένες διαφορές που υπάρχουν.

Το βιογραφικό του μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ και όπως θα διαπιστώσετε είναι αρκούντως πλούσιο. Πρωταθλήματα τόσο σε κατηγορίες ΕΣΚΑ μπάσκετ ανδρών, όσο και στην Α1 Γυναικών, που το 2006 κατέκτησε το νταμπλ με τις Εσπερίδες Καλλιθέας. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου έχει πάει ο κόουτς Δεσποτάκης έχει αφήσει έργο.

Ο κόουτς Δεσποτάκης πανηγυρίζει με τις Εσπερίδες!

Ο Μάριος Δεσποτάκης ανέλαβε την Ελευθερία Μοσχάτου μεσούσης της σεζόν. Έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας. Μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου, όπου και έπεσε ηρωικώς μαχόμενη, χάνοντας με 59-48.

Advertisement

Το βασικό είναι όλοι έχουν να λένε για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του Μοσχάτου από τότε που ανέλαβε ο Μάριος Δεσποτάκης. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι ο Έλληνας τεχνικός είναι ιδρυτής και πρώτος προπονητής της Άρτεμις Αχαρνών, η οποία φέτος αγωνίστηκε στα πλέι οφ της Α’ ΕΣΚΑ ανδρών.

Οι βασικοί στόχοι της σεζόν επιτεύχθηκαν!

Η κουβέντα ξεκίνησε από το γεγονός ότι η Ελευθερία Μοσχάτου έφτασε μέχρι και τον τελικό Κυπέλλου. Όπως είπε ο κόουτς Δεσποτάκης το γεγονός ότι οι παίκτριές του είχαν υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης κάνει την παρουσία τους ξεχωριστή, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει γιορτή το Final 4.

«Καταρχήν ο βασικός μας στόχος ήταν να πάμε στο Final four του κυπέλλου και τα καταφέραμε κερδίζοντας τη Δάφνη εκτός έδρας. Μετά συμμετείχαμε σε αυτή τη γιορτή του κυπέλλου η κλήρωση μας έφερε αντίπαλους με τα Χανιά. Οπότε υπήρχε η προοπτική πιο εύκολα να διεκδικήσουμε την πρόκριση μας στο τελικό. Θα ήταν μία μεγάλη επιτυχία για το σύλλογο. Το καταφέραμε και παίξαμε στον τελικό. Αυτό που ξεχωρίζω την παρουσία μας στο Final 4 είναι η συγκέντρωση που είχαν τα παιδιά και στα δύο παιχνίδια. Πραγματικά ήταν πάρα πολύ συγκεντρωμένες, αποφασισμένες! Ακολούθησαν τα πράγματα που είχαμε πει να κάνουμε στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούσαν και παίξαμε καλά».

Στη συνέχεια ο κόουτς Δεσποτάκης μας μίλησε για το ματς με τα Χανιά. Όπως περιγράφει  χαρακτηριστικά ο Έλληνας τεχνικός, η Ελευθερία Μοσχάτου διόρθωσε αρκετά από τα λάθη που έκανε στα ματς του πρωταθλήματος. Έτσι, κατάφερε να περάσει στον τελικό. «Μέσα στη  χρονιά είχαμε χάσει τρεις φορές στο πρωτάθλημα. Εγώ ήμουν τις δύο από τις τρεις αυτές φορές. Τα παιχνίδια που είχαμε χάσει και τα δυο ντέρμπι.Κατόπιν είδαμε τα λάθη που κάναμε. Ήταν λεπτομέρειες βασικά γιατί και τα Χανιά είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα.

Advertisement

Στο Κύπελλο, όπως είπα και πριν ήμασταν συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι για το παιχνίδι. Διορθώσαμε αυτά τα λάθη που κάναμε. Πάλι κάναμε λάθη αλλά όχι αυτά όχι τα ίδια που μας οδήγησαν στην ήττα στα προηγούμενα παιχνίδια! »

Ακόμα, όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κόουτς Δεσποτάκης, η Ελευθερία Μοσχάτου δεν είχε τίποτα να χάσει και αυτό βοήθησε τις παίκτριές του να παίξουν απελευθερωμένα. «Όσο για το αν μεταφέραμε την πίεση, ο γηπεδούχος από τη μία έχει τη δύναμη του κόσμου να τον βοηθάει αλλά από την άλλη έχει και την «υποχρέωση» να κερδίσει.  Εμείς δεν είχαμε να χάσουμε κάτι. Παίξαμε απελευθερωμένα και κατά γενική ομολογία αποδώσαμε όμορφο μπάσκετ θα λεγα. Έτσι κερδίσαμε δίκαια το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πεπειραμένος τεχνικός.

«Γενικά σε όλο το τουρνουά αισθανόμασταν πολύ καλά! Φαινότανε από το ξενοδοχείο ακόμα ακόμα. Όταν μαζεύονταν η ομάδα, όταν έβγαινε έξω ένιωθε πολύ καλά! Όσον αφορά τον τελικό από την πρώτη στιγμή που περάσαμε είχαμε αποφασίσει ότι θα τα δώσουμε όλα. Οπότε κάτσαμε μελετήσαμε τον Ολυμπιακό και προσπαθήσαμε να δούμε που θα μπορούσε να έχει πιθανές αδυναμίες στο παιχνίδι του».

«Μιλάμε για τον Ολυμπιακό τώρα έτσι; Μια ομάδα που είναι η καλύτερη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αποφασίσαμε κάποια πράγματα και τα παιδιά τα κάνανε! Είχανε διάθεση, όρεξη και πολύ πάθος. Το πίστεψαν το παιχνίδι και όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο παίξαμε να το διεκδικήσουμε».

Μάριος Δεσποτάκης και Μάρτινς Ζίμπαρτς πριν τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου

Advertisement

«Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα – Από κοντά ο Παναθηναϊκός»

Όσο για το ντέρμπι του ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού; Ο κόουτς Δεσποτάκης είπε καθαρά και ξάστερα τη γνώμη του για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι δυο ομάδες. «Ο Ολυμπιακός μέσα από τα αποτελέσματα έχει αποδείξει ότι είναι σαφέστατα καλύτερη ομάδα της Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό να είναι από κοντά. Το ντέρμπι ήταν σαν ντέρμπι! Στο συγκεκριμένο παιχνίδι κιόλας φαινόταν ότι  ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός σε όλα τα σημεία του αγώνα. Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός απειλούσε φαινόταν ότι είναι είναι πιο έτοιμος ο Ολυμπιακός για το συγκεκριμένο παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας προπονητής

Η συζήτηση περιστράφηκε στον τελικό, όπου κατά κοινή ομολογία η Ελευθερία Μοσχάτου στάθηκε ως επάξια αντίπαλος κόντρα στον Ολυμπιακό. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κόουτς Δεσποτάκης, «Στον τελικό που παίξαμε, εμείς προσπαθήσαμε να αποσυντονίσουμε τη λειτουργία του γιατί αν έβρισκε ρυθμό θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για μας.

Αυτό έγινε γιατί δεν μπορούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε στα ίσια και να παίξουμε το παιχνίδι του. Άρα κάναμε κάποια κάναμε κάποια τρικ, αλλάζαμε άμυνες για να μπορέσουμε να τους οδηγούμε στο δικό μας ρυθμό, όσο αυτό είναι δυνατόν».

«Το καταφέραμε σε ένα μεγάλο βαθμό για αυτό ήμασταν στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ξαφνικά εμείς γίναμε Ολυμπιακός! Απλά στο συγκεκριμένο ματς λειτουργήσαμε καλά. Ο Ολυμπιακός ίσως και να ήταν κουρασμένος από το ντέρμπι. Πάντως είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα που παίζει όμορφο μπάσκετ και δίκαια αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κόουτς Δεσποτάκης.

Advertisement

«Αισθάνομαι το ίδιο άνετα τόσο στο μπάσκετ ανδρών, όσο και στο γυναικών!»

Για το τέλος αφήσαμε στη συζήτηση δυο θέματα. Το πρώτο ήταν αν και κατά πόσο η Ελευθερία Μοσχάτου μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό σύνολο, προκειμένου να σταθεί ανταγωνιστικά στα προκριματικά του Eurocup γυναικών. Όπως αναφέρει ο κόουτς Δεσποτάκης «Ναι! Πιστεύω ότι μπορεί μπορεί να το κάνει καθώς οι άνθρωποι έχουν θέληση. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που συζητήσαμε όταν ήρθα στην ομάδα.

Μου έδειξαν ότι υπάρχει πλάνο, υπάρχει σοβαρότητα και όραμα. Νομίζω ότι αν όλα πάνε καλά και καταφέρουμε να πάρουμε το εισιτήριο για το Eurocup γυναικών, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ που παράλληλα δε θα ξεφεύγει από τη φιλοσοφία του οργανισμού, με τα νέα κορίτσια με προοπτική κτλ. Θα δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα μπορέσει να σταθεί καλά και σε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».

Όταν συζητά κανείς με έναν προπονητή που έχει εμπειρία και από το μπάσκετ ανδρών και  από το γυναικών δε μπορούσε παρά να του ζητήσει  να αναλύσει τις διαφορές ως καθ’ ύλην αρμόδιος που είναι. Ο κόουτς Δεσποτάκης με χαρά περιέγραψε το θέμα αυτό, καθώς όπως είπε το μπάσκετ είναι  ΈΝΑ, ωστόσο υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης των εκάστοτε κατάστασεων.

«Το μπάσκετ είναι ένα, είναι ακριβώς το ίδιο παντού. Η διαφορά βρίσκεται στην διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων. Ένα ίδιο πρόβλημα αλλιώς θα το διαχειριστείς σε μία ανδρική ομάδα και αλλιώς σε μία γυναικεία. Επίσης υπάρχει διαφορετικό ψυχολογικό κίνητρο.

Κάποτε ο Μίσσας είχε πει ότι ”οι άνδρες παίζουν μπάσκετ για να είναι καλά, ενώ οι γυναίκες παίζουν μπάσκετ όταν είναι καλά”. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι σωστό. Προσωπικά νιώθω άνετα και στους δυο χώρους και απολαμβάνω την προπονητική και στο ανδρικό και στο γυναικείο μπάσκετ», κατέληξε ο Μάριος Δεσποτάκης.

Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy