Follow Us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Εκπέμπει SOS η Βαρυμπόμπη: Πυριτιδαποθήκη ένα χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή – Οδοιπορικό Dnews [pic = vid]

Sos! Κρανίου τόπος εξακολουθεί να παραμένει η Βαρυπόμπη και η ευρύτερη περιοχή στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας όπου τον περασμένο Αύγουστο η πύρινη λαίλαπα είχε κατακάψει 100.000 στρέμματα δάσους και 130 σπίτια προκαλώντας ευρεία καταστροφή στη χλωρίδα και την πανίδα του εθνικού δρυμού.

Από το επιτόπιο φωτορεπορτάζ του Dnews στη Βαρυπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, τις Αδαμες, το Τατόι και στους οικισμούς διαπιστώνεται ότι χιλιάδες καμένα δέντρα παραμένουν άκοπα, οι μικρές χαράδρες και τα ρέματα είναι  ακαθάριστα, ενώ κατά μήκος της Τατοϊου, από το ύψος του Ιππικού Ομίλου προς τον «Λεωνίδα», το παλαιό εστιατόριο της περιοχής, τα συνεργεία έχουν στοιβάξει τα κλαδιά στις άκρες του δρόμου.

Την ώρα λοιπόν που αναζητούνται τα αίτια του προηγούμενου ολέθρου, αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Πυροσβεστικής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον επόμενο, τον ολοκληρωτικό, καθώς έχουν απομείνει μόνο σπίτια εκτεθειμένα στα καλώδια, τους ξερούς κορμούς και την πυκνή χαμηλή βλάστηση.

Στον Άγιο Μερκούριο, στον Αγ. Βαρνάβα, δυτικά στους  Θρακομακεδόνες και νοτιότερα στο Τατόι, οι μεγάλες κολώνες και οι «πύργοι» της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, παραμένουν ακαθάριστοι τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση. Ο κίνδυνος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι έγιναν «μισές δουλειές», με την έννοια ότι οι εργάτες έκοψαν κάποια ολοσχερώς κατεστραμμένα δέντρα στις άκρες των δασικών εκτάσεων και τα υπόλοιπα τα παράτησαν, όπως γενικώς εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες πυροπροστασίας.

Οι κάτοικοι, απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις βοήθειας διότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους, της εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης και των πολλών «γραμμών» ρευματοδότησης θεωρούν βέβαιο τον αφανισμό των περιουσιών τους.

Advertisement

Σημειωτέον δε ότι εκείνη την Τρίτη, στις 3 Αυγούστου 2021, η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στη 1 το μεσημέρι με  θερμοκρασία ατμόσφαιρας 40 βαθμών κελσίου και υγρασία 20%.

Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και φέτος και μάλιστα από πολύ νωρίτερα. Στο 42σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η   Πυροσβεστική αναφέρεται ότι όλα ξεκίνησαν από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ σε απόσταση 520 μέτρων από τον «Λεωνίδα», και οφείλονταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων. Ο διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) αμφισβήτησε το ως άνω συμπέρασμα υποστηρίζοντας ότι οι μετασχηματιστές συντηρούνται σωστά και πως το βραχυκύκλωμα έλαβε χώρα αρκετά μετά το ξέσπασμα της.

 

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy