Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελεύθερη πολιορκημένη η ιστορική Οδησσός! Αγωνία για επικείμενη απόβαση των Ρώσων – 21η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στην 21η ημέρα (16.03.2022). Εκτός από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και όλες τις μεγάλες πόλεις, που σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις, στιγμές αγωνίας ζουν και οι κάτοικοι της Οδησσού.

Ολοένα και πιο πολύ οι Ρώσοι εισβολείς σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Οδησσό, την εμβληματική πόλη – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Άλλη μία νύχτα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, τον Μαξίμ Μαρτσένκο βομβαρδίστηκαν δύο οικισμοί κοντά στη νότια ουκρανική πόλη με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, τα ρωσικά πλήγματα εξαπολύθηκαν, τόσο από το έδαφος όσο και από τη θάλασσα, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Advertisement

Οι Ουκρανοί επιτελείς βρίσκονται σε καθεστώς συναγερμού, καθώς εκφράζεται έντονη ανησυχία για πιθανή ρωσική απόβαση τις επόμενες ώρες.

Ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Naval News, παρατήρησαν την κίνηση 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών, νότια της γραμμής των αποβατικών σκαφών της Μόσχας στην περιοχή.

**BREAKING**

Russian Landing Ships seen heading towards Odessa, today. Now on Naval News. This is fluid, but may update as we learn more. https://t.co/ZB1oAiOThd

— H I Sutton (@CovertShores) March 15, 2022

Advertisement

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πεθαίνοντας στο Μικολάιβ

Περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό βρίσκεται και το λιμάνι της πόλης Μικολάιβ, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα πτώματα στοιβάζονται στο νεκροτομείο. Όμως οι κάτοικοι αρνούνται να υποκύψουν.

Η Alla Ryabko στεκόταν στην αυλή του νεκροτομείου του Μικολάιβ, τρέμοντας από θλίψη και οργή. Ο γιος της, ο λοχαγός Roman Ryabko, είχε σκοτωθεί σε μάχες την πρώτη μέρα του πολέμου, αλλά δύο εβδομάδες μετά και το σώμα του δεν είχε ακόμη προετοιμαστεί για ταφή.

«Δεν μου τον δίνουν καν για να τον πλύνω. Πρέπει να τον πάρω σε μια σακούλα, μια σακούλα σκουπιδιών», λέει στους New York Times.

Ωστόσο, η ουκρανική αντίσταση στο Μικολάιβ παραμένει σθεναρή, παρά τους δεκάδες νεκρούς. Σε πολλά σημεία των δρόμων της πόλης συναντά κανείς οδοφράγματα, λάστιχα αυτοκινήτων και βόμβες μολότοφ. Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης (15.03.2022) ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου επτά νεκροί και τρεις τραυματίες.

Advertisement

Εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια στο Χάρκοβο

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος, Ιχόρ Τερέχοφ.

Click4more: Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρίας στο νοσοκομείο της Μαριούπολης

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση. Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου, αλλά και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται και εκείνα πυραυλικές επιθέσεις.

Περισσότερα από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Advertisement

Click4more: Ο Πούτιν έριξε στο καναβάτσο τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία παρά την αρχική αισιοδοξία – Σήμερα ο νέος γύρος

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν με τελικό προορισμό την πόλη Πολτάβα σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές: Μία κοινή επιχείρηση μεταξύ της ΔΕΕΣ και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Τζέισον Στραζιούσο.

To άρθρο Ελεύθερη πολιορκημένη η ιστορική Οδησσός! Αγωνία για επικείμενη απόβαση των Ρώσων – 21η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy