Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μπλόκο του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέρριψε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού, ακυρώνοντας την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ), του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της χώρας.

Advertisement

Όπως αναφέρει η κίνηση SoSτε το NEPO, η τελευταία απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών αποφάσεών του και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του ανώτατου δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. «Απλώνει πέπλο νομικό προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση», σημειώνει.

Το 2014, έπειτα από προσφυγές πολιτών και συνδικαλιστικών φορέων, εκδόθηκε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1906/2014) σύμφωνα με την οποία το 50%+1 των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου.

Advertisement

Το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατικές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ που είχε αποτέλεσμα την έκδοση σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμούς 190-191 (4/2/2022), σύμφωνα με τις οποίες η μεταβίβαση στο Υπερταμείο ήταν αντισυνταγματική και διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας άφησε τις μετοχές στο Υπερταμείο και πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για τη συντήρηση, λειτουργία, επισκευή και αποκατάσταση του ΕΥΣ. Κατά του διαγωνισμού προσέφυγαν εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και πολίτες με το ΣτΕ να αποφασίζει τελικά πως αποδέχεται το έννομο δημόσιο συμφέρον.

Advertisement

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΡΝΑ και ΜΗΧΑΝΙΚΗ, καταθέτοντας τις προσφορές τους. Το επόμενο βήμα –εφόσον δεν ακυρωνόταν η διαδικασία– θα ήταν η ανάδειξη του αναδόχου που θα συμμετάσχει στη ΣΔΙΤ, ο οποίος προβλεπόταν να εγκατασταθεί στο ΕΥΣ από 1/1/2025 με χρονικό διάστημα παραχώρησης τα 20 χρόνια.

Advertisement

«Η νίκη των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας είναι μεγάλη. Αποσοβήθηκε το ξεπούλημα του νερού, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, η υποβάθμιση της ποιότητάς του» σχολίασε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς και τόνισε ότι πρόκειται για «νέα ήττα για τη Ν.Δ.»

Στις 10/5/2022 εκδικάστηκε στο ΣτΕ προσφυγή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αλλά και πολιτών για την ακύρωση του διαγωνισμού και κατά διοικητικών αποφάσεων του νόμου 4812/2021 (άρθρο114). Επί της προσφυγής αυτής εκδόθηκε η ομόφωνη (7 δικαστές) τελευταία απόφαση του ΣτΕ (1886/2022) που αποδέχεται το έννομο δημόσιο συμφέρον.

Advertisement

Με την απόφασή του το ΣτΕ δέχεται ότι:

 Η παροχή ύδρευσης είναι ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα».

Advertisement

 Το ως άνω «ενιαίο λειτουργικό σύστημα» πληροί τους όρους του Συντάγματος, όπως αυτοί ερμηνεύθηκαν από τις Ολομέλεια ΣτΕ (αποφάσεις 1906/2014 και 190/2022), δεδομένου ότι αφενός η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αφετέρου η ΕΥΔΑΠ ελέγχεται από το Δημόσιο διά της κατοχής της πλειοψηφίας τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου.

Advertisement

 Η έννοια του άρθρου 114 του νόμου 4812/2021, «κατά τη σύμφωνη προς το Σύνταγμα ερμηνεία», όπως και του νόμου περί ΣΔΙΤ (3389/2005), είναι ότι η παραχώρηση με ΣΔΙΤ είναι επιτρεπτή μόνο για την εκτέλεση «συγκεκριμένου κάθε φορά έργου ή την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας» και όχι, όπως εν προκειμένω, «για την εν γένει συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ στο σύνολό του που αποσκοπεί στην αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών ύδατος» το οποίο έχει κριθεί από προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ ότι αποτελεί «Δημόσιο Αγαθό».

Πηγή: efsyn.gr

Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy