Follow Us

ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Θλίψη έχει σκορπίσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα η είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (14/04), σε ηλικία 86 ετών.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, υπήρξε πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του 1961 έως και 2024, σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα. Με την ιδιαίτερα επίσης εκφραστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο..Ο Γιάννης Φέρτης καταγόταν από το ορεινό χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Ήταν ένας άνθρωπος γλυκός, ζεστός και απλός, γνήσιος εκπρόσωπος της παλαιότερης γενιάς των ηθοποιών.

Μέχρι πριν την πανδημία του κορονοϊού, ήταν ένας από τους ακάματους εργάτες του θεάτρου. Τελευταία μάλιστα φορά τον είδαμε στο θεατρικό σανίδι το 2019 στο βραβευμένο κοινωνικό έργο της Μαρίλια Σαμπέρ «Ένας αληθινός καουμπόι» στο θέατρο Μικρό Χορν.

Το 1971, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου κυκλοφόρησαν το ντουέτοΣαν με κοιτάς. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία Εκείνο το καλοκαίρι και συμπεριλήφθηκε σε αρκετά άλμπουμ. Το 1972 συμμετείχε ως αφηγητής στο τραγούδι Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσωτου Γιώργου Νταλάρα.

Advertisement

Το 2001, συμμετείχε ως αφηγητής με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στην παρουσίαση του Άξιον Εστί – Πνευματικό Εμβατήριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και σε λοιπές συναυλίες ανά την Ελλάδα καθώς και στο αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που παρουσιάστηκε στη Μακρόνησο. Το 2007 συμμετείχε ως αφηγητής στα κομμάτια Τραγούδι του παλιού καιρού και Ελένη του Μανώλη Μητσιά από το δίσκο Αργοναύτες. Το 2014 συμμετείχε επίσης ως αφηγητής στο μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα Μέρες Επιταφίου, που βασίστηκε στο πρωτότυπο κείμενο του Νίκου Γκάτσου και μελοποίηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Με την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου από το 1963 έως το 1972 και δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988. Από το 2001 ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.

Advertisement
Advertisement

Generated by Feedzy