Follow Us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολύς ο θρήνος για τον χαμό της βασίλισσας ρε παιδιά…

Εδώ και μερικές μέρες, αν και η χώρα φλερτάρει με την άβυσσο στα ενεργειακά, στην ακρίβεια, στα σκάνδαλα με τις υποκλοπές, στα ελληνοτουρκικά, κλπ, κλπ, τι βλέπουμε;

Advertisement

Όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, πετσωμένα και μη, να ρίχνουν τη μπάλα στην κερκίδα και να ασχολούνται φουλ τάιμ με τον «άδικο» χαμό της βασίλισσας Ελισάβετ, «που είχε ακόμη τόσα πολλά να προσφέρει» (το άκουσα κι αυτό σε τηλεοπτικό πάνελ!).

Advertisement

Ούτε Μάνος Δασκαλάκης, ούτε Πισπιρίγκου, ούτε ο κάπτεν Αναγνωστόπουλος ο ελικοπτεράς, ούτε τίποτα…

Τα ξεχάσαμε όλα, και βυθιστήκαμε ομαδικά στο πένθος, με συνεχή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις «ειδικών» για τη θλιμμένη πορεία του φέρετρου της εκλιπούσης στους δρόμους του Η.Β., τα δάκρυα της Μέγκαν, τα δάχτυλα του Κάρολου, τη σεμνότητα της Καμίλλα και άλλα τέτοια φαιδρά.

Advertisement

Μόνο τον Ζαμπούνη δεν είδαμε σε ζωντανή μετάδοση από το κάστρο του Μπαλμόραλ, να μας εξηγεί βήμα βήμα το βασιλικό πρωτόκολλο.

Τόσο εθνικό πένθος είχα να δω από την εποχή του θανάτου του… Στέλιου Καζαντζίδη.

Advertisement

Και να σκεφτεί κανείς πως ο ελληνικός λαός έχει πει οριστικό και αμετάκλητο όχι στη μοναρχία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, η οποία μοναρχία έχει καταταλαιπωρήσει το έθνος μας.

Advertisement

Και όμως… βλέποντας όλη αυτή τη γενικευμένη θλίψη, αλλά και τη συμπάθεια στον νέο βασιλιά της Αγγλίας (που έχει ελληνικό αίμα αφού) έχω φτάσει στο λυπηρό συμπέρασμα να πιστεύω πως αν ξαναγινόταν σήμερα δημοψήφισμα (unfair το είχε χαρακτηρίσει ο μπαμπάς του Κυριάκου), μπορεί και να επιλέγαμε τη μοναρχία αυτή τη φορά, και τον Ντεγκρέτσια (ή τους γιους του) ως σωτήρα μας.

Θα μου πείτε σάμπως οι πρόεδροι που πέρασαν, και γενικά οι εκλεγμένοι δημοκρατικά πολιτικοί μας, που δεν έχουν αριστοκρατικό αίμα και είναι βγαλμένοι από τα σπλάχνα του λαού, καλύτεροι είναι;

Advertisement

Ποιος ξέρει;

Όμως είναι δεν είναι, δε φταίνε αυτοί, ούτε η βιολογία. Ο λαός τους ψηφάει (και μετά αυτομουντζώνεται).

Advertisement

Πάντως, να μην ξεχνάμε πως εκτός από κληρονομικά ευνοημένοι, οι βασιλείς γενικά είναι και οικονομικοί κροίσοι και ολιγάρχες, άσχετα με τις περιορισμένες ή μη αρμοδιότητες που έχουν στα κράτη που βασιλεύουν.

Advertisement

Οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι φεουδάρχες είναι ο βασιλιάς Μωάμεθ του Μαρόκου με 176 εκατομμύρια στρέμματα γης, ο αντίστοιχος της Σουηδικής (όπως θα έλεγε ο Αλέξης) Αραβίας με 535 εκατομμύρια στρέμματα, και βεβαίως ο νέος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας με 6.6 δισεκατομμύρια(!) στρέμματα, χώρια όλοι οι υπόλοιποι βασιλείς της υφηλίου.

Ο βρετανικός λαός, που αυτές τις ημέρες πενθεί και περιμένει σε ουρές μέχρι και 20 ώρες για να αποτίσει φόρο τιμής στη μακαρίτισσα, βιώνει μια συνεχή μείωση εισοδήματος εδώ και 10-15 χρόνια, με εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, και με 235.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχιας, αλλά παρ’ όλα αυτά χρηματοδοτεί με ζέση και ενθουσιασμό με 30 περίπου εκατομμύρια λίρες το χρόνο τη γκλαμουράτη  βασιλική οικογένεια, η οποία αξίζει χοντρικά γύρω στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια!

Advertisement

Με τον κάθε πρίγκιπα, κοντοσυγγενή,  κλπ. να λαμβάνει ως χαρτζιλίκι 20.000 λίρες το μήνα!

Μια λατρεία δηλαδή προς τον θεσμό της κληρονομικής μοναρχίας, από ένα δημοκρατικό κατά τα άλλα κράτος.

Advertisement

Περίεργα πράγματα.

Advertisement

Που ίσως στην Αγγλία να δικαιολογούνται λόγω μακρόχρονης παράδοσης, αλλά εδώ στα καθ’ ημάς;

Πόθεν προέκυψε αυτή η συμπάθεια και νοσταλγία προς τον θεσμό της βασιλείας;

Advertisement

Από πού και ως που η Σούλα από το Κορδελιό, που δουλεύει παρτ- τάιμ βοηθός πιστολάκι και τα βράδια σε πατσατζίδικο, να κλαίει με μαύρο δάκρυ για τον χαμό της Ελισάβετ, και να ενθουσιάζεται με τον νέο βασιλιά, που ο καημένος περίμενε δεκαετίες για να φορέσει το στέμμα;

Θα μου πείτε πως εδώ έχουμε και νοσταλγούς της χούντας, ακόμη και νοσταλγούς των Ναζί (που μπήκαν μάλιστα και στη Βουλή ως τρίτο κόμμα), δε θα έχουμε πολίτες-ψηφοφόρους,  που γοητεύονται από άμαξες, άλογα, φράκα, ημίψηλα, πρίγκιπες και βασιλιάδες;

Advertisement

Βασιλιάδες που ζουν στην πούδρα, που είναι αρχηγοί κρατών, χωρίς όμως καμιά λαϊκή συναίνεση απλά και μόνο χάρη στην κληρονομικότητα.

Advertisement

Κάπως όπως οι δικοί μας πολιτικοί γόνοι, που από γεννησιμιού τους ξέρουν πως θα μας κυβερνούν από διάφορα πολιτικά αξιώματα, ακόμη και αν είναι εμφανώς καθυστερημένοι (ονόματα δε λέμε) χάρη στο βαρβάτο πολιτικό επίθετο που φέρουν…

Ας μη γελιόμαστε όμως. Έχουμε κι εμείς τους ολιγάρχες μας, μόνο που εδώ «βασιλεύουν» από τα παρασκήνια.

Advertisement

Αναφέρομαι στους μεγάλους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, οι οποίοι κυβερνούν by proxy, έχοντας στο τσεπάκι τους τους πολιτικάντηδες, τους οποίους εκλέγουμε όλοι εμείς δημοκρατικότατα, ειδικά αν είναι γόνοι, ή διάσημοι σελέμπριτις και τηλεμαϊντανοί.

Αμφιβάλλει κανείς πως αν η Μενεγάκη, ή ο Αυτιάς κάνουν κόμμα μπορεί να πιάσουν και αυτοδυναμία;

Advertisement

Όσο για την κληρονομικότητα, ας μην ξεχνάμε πως ένας σημερινός εξηντάρης έχει ζήσει 7 (από 20 το πολύ) πρωθυπουργούς που ήταν άμεσοι συγγενείς, χώρια τις δεκάδες των υπουργών, υφυπουργών, κλπ.

Advertisement

Και αν βάλουμε και τον Σημίτη, που ο μπαμπάς του ήταν κι εκείνος πρωθυπουργός (του βουνού)…

Έχουμε δηλαδή και εμείς κληρονομικό πολίτευμα, μόνο που το βαφτίσαμε δημοκρατία, επειδή πολύ απλά οι δικοί μας κληρονόμοι-σωτήρες «βασιλεύουν» με την ψήφο μας.

Advertisement

Και μας κοστίζουν εξίσου, άσχετα αν δεν πληρώνουμε βασιλικούς στάβλους, παϊτόνια, παλάτια, θαλαμηγούς, και όλα εκείνα τα παραφερνάλια της μοναρχίας.

Αυτά, και σε άλλα με υγεία… και να ‘μαστε δηλαδή καλά να τη θυμόμαστε την Ελισάβετ.

Advertisement

ΥΓ- Είχα την τύχη το 1993, επί μπαμπά Μητσοτάκη, να παρευρεθώ στην «αιφνιδιαστική» άφιξη του τέως στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχτηκαν οι τότε βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Τζιτζικώστας και Ζαχαράκης. Μάλιστα, όπως και άλλοι παρευρισκόμενοι του μίλησα.

Advertisement

Και ήταν όντως απλός και καταδεκτικός.

Πλην όμως εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι γνωστός μου, φανατικός πασόκος δήλωνε, μου έλεγε επί μέρες πόσο καλός και απλός άνθρωπος είναι τελικά, και πόσο τον αδικούσαν όλα αυτά τα χρόνια!!!!

Advertisement

Όταν του εξήγησα πως αν ο εν λόγω ήταν ακόμη βασιλιάς, ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων δε θα μπορούσε να τον πλησιάσει, με απέρριψε ως ποταπό, αρνητή της αλήθειας και αμετανόητο αντιβασιλικό…

ΥΓ2- Εκείνη την ίδια ημέρα το ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης) κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Bουλή για το πώς επετράπη η είσοδος στη χώρα του ανεπιθύμητου persona non grata Γλίξμπουργκ.

Advertisement

Εν τω μεταξύ, το ελληνικότατο διαβατήριό του τον ανέφερε ως Κωνσταντίνο Β’,  «Βασιλέα των Ελλήνων», με τελευταία ανανέωση το 1987 από  προξενείο μας στο Βέλγιο. Ποιος κυβερνούσε το 1987; Ερώτημα…

Advertisement

Του Strange Attractor

Advertisement

Generated by Feedzy