Follow Us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θανάσης Παφίλης στο politic.gr: «Η νεολαία να “μαυρίσει” την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη»

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Παναγιωτίδης

Πλειστηριασμοί, ενεργειακή κρίση και στο βάθος… εκλογές και το politic.gr απευθύνθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τις θέσεις του σε ζητήματα της καθημερινότητας.

Στο κάλεσμα του politic.gr, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε άμεσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, να απαντάει σε μια σειρά ερωτήσεων.

Αναλυτικά όσα μας είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ:

Δέχεστε επιθέσεις φιλίας από διάφορα κόμματα της αριστεράς και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ-25 για εκλογική συμμαχία. Η στάση του κόμματός σας είναι ξεκάθαρη, ωστόσο ο κόσμος ρωτάει: δεν θα μπορούσε το ΚΚΕ συμμετέχοντας ακόμα και σε μια αστική κυβέρνηση να προωθήσει φιλεργατικά μέτρα;

Advertisement

«Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω ακούσει και πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει τέτοιες προτάσεις προς το ΚΚΕ. Αυτό το έκανε όντως το 2015 και, όπως αποδείχθηκε το ίδιο βράδυ των εκλογών είχε έτοιμη τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Φυσικά η πολιτική που άσκησαν ως κυβέρνηση δικαίωσε τη στάση του ΚΚΕ να αρνηθεί μια τέτοια συνεργασία. Τώρα οι προτάσεις του απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά προς το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, αυτούς δηλαδή που το 2015 μας καλούσε να συνεργαστούμε για να διώξουμε. Άντε βγάλε άκρη…

Όσο για το Μέρα-25, αφού έφαγε “πόρτα” από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο παρακαλούσε επί 1 χρόνο για διάλογο για συγκυβέρνηση, τώρα ανέσυρε από τη ναφθαλίνη κάτι συνταξιούχους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, μοίρασαν θέσεις στα ψηφοδέλτια και αυτό το ονομάζουν “συμμαχία για τη ρήξη”, εντός της ΕΕ φυσικά.

Νομίζουμε ότι υπάρχει πλέον πλούσια πείρα που αποδεικνύει ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όχι απλά δεν θα αποτελούσε εγγύηση για κάποια φιλολαϊκά μέτρα, αλλά θα το έδενε “χειροπόδαρα” την ώρα που ο λαός θα το είχε ανάγκη δίπλα του.»

Για ποιο λόγο ο ελληνικός λαός να δώσει ας πούμε ένα 10% το ΚΚΕ από την στιγμή που δεν θέλει να το αξιοποιήσει μέσα από μια κυβέρνηση; Τι έχει να κερδίσει από την ψήφο του στο ΚΚΕ;

«Να του δώσει ένα 10% και ακόμα παραπάνω, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται αυτό το ποσοστό να αθροιστεί στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά θα επιστρέψει στον ίδιο τον λαό, θα είναι στήριγμα στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του απέναντι στα δύσκολα που έρχονται. Όποιος ψηφίσει ΚΚΕ, μπορεί να είναι ήσυχος ότι το χέρι του θα παραμείνει στη θέση του και μετά τις εκλογές και δεν πρόκειται να νιώσει την …επιθυμία να το κόψει!

Advertisement

Περισσότεροι βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημαίνει περισσότεροι συμπαραστάτες του λαού στον καθημερινό αγώνα, εκεί που ο λαός κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του, εκεί που οι εργάτες δίνουν μάχη για τα δικαιώματά τους, παντού όπου χρειάζεται. Σημαίνει περισσότερες ερωτήσεις, τροπολογίες, προτάσεις νόμου “γραμμένες” από τον ίδιο τον λαό, με τα δικά του αιτήματα. Σημαίνει περισσότεροι βουλευτές που δεν πρόκειται να δώσουν συγκατάθεση σε κανένα νομοσχέδιο που πλήττει τα δικαιώματα των πολλών, αλλά θα τα αποκαλύπτουν και θα τα “σφυροκοπούν” την ώρα που οι άλλοι θα στήνουν τις γνωστές “κοκορομαχίες” και μετά θα ψηφίζουν μαζί τα μισά.

Μια σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει το “κλίμα”, να χαμογελάσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτής της χώρας, να νιώσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας ότι “κάτι αλλάζει”, να “τρέμει” η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.»

Τα προηγούμενα 4 χρόνια το κόμμα σας, παρά την πανδημία, πρωτοστάτησε σε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων. Γιατί η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις δεν αποτυπώνεται στην κάλπη;

«Είμαστε περήφανοι που και αυτή την τετραετία, με όλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα που ζήσαμε, δεν υποστείλαμε στιγμή τη σημαία της διεκδίκησης, ήμασταν παντού όπου ο λαός σήκωνε κεφάλι και διεκδικούσε. Έτσι κάναμε και στην πανδημία, όταν άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν “θα λογαριαστούμε μετά” και ακόμα τους περιμένουμε να λογαριαστούν… Έτσι κάναμε και με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, όταν βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δηλαδή την πλευρά των λαών, απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας, την ώρα που όλοι οι άλλοι παπαγάλιζαν τα ΝΑΤΟϊκά προσχήματα και χειροκροτούσαν στη Βουλή τον Ζελένσκι και τη ναζιστική κουστωδία του από το “Τάγμα Αζόφ”. Έτσι κάναμε στις μεγάλες απεργιακές μάχες ενάντια στον νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη που έφερε η ΝΔ και ψήφισε τα μισά άρθρα του ο ΣΥΡΙΖΑ, στις τεράστιες κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς κλπ.

Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί θα είναι οι αγώνες που είναι ακόμα πιο απαραίτητο να αναπτυχθούν την επόμενη μέρα. Ξέρουμε ποια είναι τα διλήμματα και οι εκβιασμοί που αξιοποιεί το σύστημα και τα κόμματά του για να εγκλωβίσουν, ιδιαίτερα στις εκλογές, είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι σημαντικό μέρος του λαού θα τα ακυρώσει. Όπως αγωνιστήκαμε αυτή την τετραετία, έτσι ψηφίζουμε: με το ΚΚΕ!»

Advertisement

Γιατί κάποιος νέος να εμπιστευτεί και να ψηφίσει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές;

«Μιλάμε για τη γενιά που έχει ζήσει όλα της τα χρόνια μέσα σε μια συνεχή κρίση, που την έχουν κάνει να νοιώθει ότι δεν έχει διεξόδους για το αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να “μαυρίσει” την απαράδεκτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και όλους όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και της έχουν “μαυρίσει” το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι έχουν μια ζωή μπροστά τους και πρέπει να τη ζήσουν όπως ονειρεύονται. Για να το πετύχουν αυτό, δεν μπορούν να βασίζονται σε κάποιους που εμφανίζονται ως “εργολάβοι λύσεων” και τους υπόσχονται ότι αν τους δώσουν μια ψήφο, θα τους λύσουν τα προβλήματα…

Πώς επέβαλλαν οι μαθητές κάποια μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία, πώς πέτυχαν να καλυφθούν ορισμένα κενά σε καθηγητές, πώς ακύρωσαν ή καθυστέρησαν αντιεκπαιδευτικά μέτρα; Πώς εμπόδισαν οι φοιτητές την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας; Πώς κατέκτησαν οι σπουδαστές των ΙΕΚ να αμείβεται η πρακτική τους άσκηση, αλλά και μέτρα υπέρ των σπουδαστών που εργάζονται; Όλα αυτά τα έκαναν με τους αγώνες τους, στους οποίους η ΚΝΕ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ τους στήριξε με κάθε τρόπο.

Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη, λοιπόν, για να σταλεί το μήνυμα ότι οι νέοι και οι νέες “δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό”!»

Το κόμμα σας ψήφισε “όχι” στην απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη για μη συμμετοχή στις εκλογές. Φοβάται το κόμμα σας την λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων;

Advertisement

«Η επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων δεν είναι απλά κάτι “που φοβάται το ΚΚΕ”. Είναι εδώ, είναι πραγματικότητα σήμερα ως επίσημη πολιτική της ΕΕ και έχει οδηγήσει στην απαγόρευση ή τον περιορισμό της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων σε μια σειρά κράτη-μέλη της. Σε αυτή την επικίνδυνη θεωρία ανοίγει δρόμους η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν αφορά την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη ή κάθε ναζιστικού μορφώματος, αλλά εισάγει απαράδεκτες προϋποθέσεις και διαδικασίες κρίσης για τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις εκλογές, ενισχύει την παρέμβαση του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων. Στην ίδια λογική κινείται και η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο”, του οποίου την κατάργηση απαιτεί το λαϊκό κίνημα εδώ και χρόνια. Τελικά, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε ούτε την τροπολογία της κυβέρνησης.

Την απομόνωση των φασιστικών παραφυάδων, το πέταγμά τους έξω από χώρους δουλειάς, σχολεία, πανεπιστήμια, μπορεί να την εγγυηθεί μόνο ο ίδιος ο λαός και η νεολαία, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές αποτελεί εγγύηση για να το σκέφτονται δυο και τρεις φορές πριν ξεμυτίσουν από τα λαγούμια τους.»

Πρόσφατα είδαμε ότι καταθέσατε και τροπολογίες στη Βουλή για παύση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μέτρα ανακούφισης. Ποια ήταν η στάση των υπόλοιπων κομμάτων;

«Είναι πάρα πολλές οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα για μέτρα ανακούφισης με το μάτι στραμμένο στους “πολλούς”, αλλά και για επιμέρους ζητήματα. Από την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα και τα καύσιμα, για το επίδομα μητρότητας, για τη μονιμοποίηση των νεοδιορισμένων εκπαιδευτικών, μέχρι τροπολογίες για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να σταματήσει η έξωση των αθλητών μας από τις εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά και άλλες. Και, φυσικά, είναι η τροπολογία για την παύση των πλειστηριασμών στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών.

Όλες αυτές οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, που δεν δέχθηκε καν να τις βάλει σε ψηφοφορία, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν έβγαλαν “άχνα” για καμία από αυτές, ενώ κλήθηκαν πολλές φορές από τους βουλευτές μας να τοποθετηθούν. Αυτό εμείς το “διαβάζουμε” ως μία ακόμα απόδειξη του κοινού προγράμματος και των δεσμεύσεων που όλα αυτά τα κόμματα έχουν απέναντι στην κερδοφορία των “λίγων”, αλλά και της πολιτικής που θα ακολουθήσουν ως επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι η ακριβής της σύνθεση.»

Advertisement

Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε από τη Θεσσαλονίκη ότι με το που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Πώς εξηγεί το ΚΚΕ τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην τροπολογία σας;

«Καμία εντύπωση δεν μας προξένησε η στάση τους. Η εξήγηση βρίσκεται στην ίδια την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο στα διάφορα “κοράκια” να πλειστηριάσουν μέχρι και 700.000 ακίνητα. Εκεί, λοιπόν, αναφέρονται ονομαστικά οι νόμοι όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για να τεκμηριωθεί η απαράδεκτη απόφαση. Ποιον κοροϊδεύουν, λοιπόν; Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολογεί ότι “δεν υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία στην οποία να απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί” και συμπληρώνει ότι οι 25.000 πλειστηριασμοί που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ “δεν ήταν πολλοί”… Αλήθεια, πόσους σκοπεύουν να κάνουν την επόμενη φορά;

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τις ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που η ΝΔ παρουσιάζει σαν λύση στο πρόβλημα, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από “αέρας κοπανιστός”.

Σε τελική ανάλυση, κανένα κόμμα δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το μεγάλο λαϊκό πρόβλημα όταν δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουστεί με τα ίδια τα συμφέροντα των τραπεζών, με τις απαιτήσεις των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων της ΕΕ, όταν έχει “κορώνα στο κεφάλι του” την καπιταλιστική κερδοφορία που απαιτεί ένα τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από “βαρίδια”.»

Και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είδαμε τα σωματεία να βγαίνουν μπροστά και να σταματάνε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Είναι, τελικά, η μόνη λύση;

Advertisement

«Έτσι ακριβώς είναι. Οι πλειστηριασμοί σπιτιών φτωχών οικογενειών είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο. Κάποιοι πραγματοποιούνται και κάποιοι αποτρέπονται. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων περιπτώσεων; Ότι στις δεύτερες οι ιδιοκτήτες δεν έμειναν να παλεύουν μόνοι τους με τα θηρία, αλλά απευθύνθηκαν στα σωματεία τους, στους φορείς του κινήματος, στους γείτονές τους, στους κομμουνιστές και κάναμε όλοι μαζί πράξη το σύνθημα “τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός”. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο άνθρωπος που κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και δέχθηκε την αλληλεγγύη: “ένιωσα μια ασφάλεια που δεν ένιωσα ποτέ, γιατί πίστευα ότι είμαι μόνος”.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Κι ας μας λένε ορισμένοι ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την “εδώ και τώρα” ανακούφιση του λαού. Ποιοι; Αυτοί που έδωσαν τα σπίτια του στα funds… Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αποτελεσματικά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας.»

Δείτε επίσης: Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης είναι δείγμα ανανέωσης και ξεσηκωμού – Πρωταγωνιστικό ρόλο στις γυναίκες!Advertisement

Advertisement

Generated by Feedzy